14/09/16

Гудачки квартет Београдске филхармоније наступио је на 51. „Мокрањчевим данима“ у Неготину, у понедељак, 12. септембра. Тако је четврти дан фестивала био посвећен музици Петра Коњовића и Дмитрија Шостаковича на Малој сцени Дома културе у биоскопу „Крајина“.
 
Музички четверац – Јелена Драгнић (прва виолина), Владан Лончар (друга виолина), Борис Брезовац (виола) и Александар Латковић (виолончело), припремио је за фестивалску публику ретко извођен Коњовићев Квартет бр. 2 и Шостаковичев Квартет бр. 4.
 
„Мање је познато да је Мокрањац био и утемељивач гудачког квартета у Србији давне 1889. године. Неготин је жив захваљујући бесмртном Стевану Стојановићу Мокрањцу и његовом делу. Срећни смо што смо својим наступом на Мокрањчевим данима допринели очувању ове манифестације као и српске музичке баштине, изводећи Други гудачки квартет Петра Коњовића који је последњи пут изведен пре више од тридесет година“, рекла је Јелена Драгнић у име Квартета.
 
Гудачки квартет Београдске филхармоније наступа једнако активно на домаћој као и на међународној сцени. У своје најскорије успехе убрајају наступ у турском граду Измиру, концерте у оквиру фестивала „Абу Даби Класикс“ и отварање сезоне „Камерна музика у пустињи “ у оази Лива, такође у Уједињеним Арапским Емиратима, прво гостовање у Кини у концертној сали у Тјанџину и концерт у Културном центру Србије у Паризу. Поред концертних активности активни су и на пољу едукације, а њихово музицирање забележено је на компакт диску у издању Београдске филхармоније, објављеном 2015. године.