01/06/23

Beogradska filharmonija predstavlja Lusi Horš, super-star umetnicu na blok flauti pod palicom Danijela Rajskina, u petak 2. juna na Kolarcu (20h). Na programu je raskošan repertoar od baroka do romantizma uz dela Gabrijelija, Vivaldija, Arbana, Malera i Čajkovskog.

Filharmonijska sezona “Na dobrom putu” stiže do neodoljive Venecije uz jedinstveno muzičko putovanje kroz različite epohe koje su obeležele ovaj grad. Venecija je nekada smatrana evropskim Las Vegasom, a u atmosferi kreativnosti i slobode, razvijali su se žanrovi stvarajući osoben stil Venecijanske škole. Tako filharmonijski koncert počinje uz Gabrijelijev Canzon septimi toni br. 2 i Vivaldijeva dela za malu flautu i orkestar, a Lusi Horš će izvesti još i Arbanovu Fantaziju i varijacije na Karneval u Veneciji.

Mlada holandska zvezda, Lusi Horš, pomalo zaboravljeni instrument ponovo stavlja u centar pažnje svetske muzičke javnosti. Istaknuti talenat na današnjoj međunarodnoj muzičkoj sceni, veoma je tražena solo umetnica na blok flauti, a takođe je ekskluzivna umetnica Deka Klasiksa. U junu 2020. godine, Lusi je osvojila veoma prestižnu Holandsku muzičku nagradu, koja se smatra najvišom počasti koja se dodeljuje muzičarima u oblasti klasične muzike.

Tokom romantizma Venecija je postala utočište mnogih aristokrata i intelektualaca Evrope, koji su tu pronalazili inspiraciju za naredne poduhvate, naročito u doba karnevala. Lukino Viskonti je u 20. veku sa svojim filmom Smrt u Veneciji spojio je ovaj grad sa muzikom Gustava Malera, Adađetom iz Simfonije br. 5 koji je postao kultna numera filmske muzike. U petak je ova kompozicija na programu Beogradske filharmonije pod palicom stalnog gostujućeg dirigenta Danijela Rajskina, a koncert zaokružuje remek delo simfonijske muzike “Frančeska da Rimini”, Čajkovskog.

Koncert u znaku Venecije je rasprodat, a ulaznice za stajanje biće u prodaji sat vremena uoči nastupa, odnosno od 19č na blagajni Kolarca.