Languages

Lusi Horš

Lusi Horš, jedna od istaknutih muzičkih talenata na današnjoj međunarodnoj muzičkoj sceni, već je sa 22 godine veoma tražena solo umetnica na blok flauti, koja nastupa sa baroknim ansamblima, simfonijskim orkestrima i na resitalima. U junu 2020. godine, Lusi je osvojila veoma prestižnu Holandsku muzičku nagradu, koja se smatra najvišom počasti koju holandsko Ministarstvo obrazovanja, kulture i nauke dodeljuje muzičarima u oblasti klasične muzike.

 

Poslednjih sezona, Lusi je debitovala sa Kraljevskim Koncertgebau orkestrom pod palicom Tona Kopmana, kao i sa Hongkonškom filharmonijom pod vođstvom Bendžamina Bejla. Gostovala je sa Orkestrom 18. veka u Holandiji, u Japanu sa Bi-Rok orkestrom i u Evropi sa Akademijom antičke muzike i Ričardom Egarom. Među ostalim orkestrima sa kojima je radila su i Kamerni orkestar iz Los Anđelesa i iz Manitobe, Ansambl LUDVIG, Residenci Orkest, Filharmonija iz Arnhema, Štatsorkester iz Kasela, Kamerni orkestar Laponije i Kamerni orkestar iz Upsale.

 

U resitalima Lusi se udružuje sa francuskim lautistom Tomom Danforom. Duo je pozivan da nastupa na mestima kao što su Vigmor Hol, Het Koncertgebau u Amsterdamu, Esenska filharmonija, Bruknerhaus u Lincu, Auditori u Đironi ili Bunka Kaikan u Tokiju. Drugi ključni partner u duu joj je čembalistkinja Aleksandra Nepomnjaščaja.

 

Lusini nastupi na festivalima uključuju Budimpeštanski prolećni festival, Festšpile u Meklenburg-Zapadnoj Pomeraniji, MDR Muzički letnji festival, Hindsgavl festival, Muzičko leto na ciriškom jezeru u Švajcarskoj ili Tiringijske nedelje Baha u Nemačkoj. Godine 2017. bila je predstavljena u nemačkom TV programu Zvezde sutrašnjice, koji je vodio Rolando Vilason, gde je takođe imala priliku da nastupi sa poznatim voditeljem emisije.

 

Lusi je ekskluzivni umetnik izdavačke kuće Deka Klasiks. Njen debitantski CD sa koncertima i drugim Vivaldijevim delima dobio je nagradu Edison Klasik za 2017. godinu. Njen drugi album Barokno putovanje, snimljen sa Akademijom za antičku muziku i Tomom Danforom, sa delima Samartinija, Baha, Marena Marea i Hendla, između ostalih, dostigao je prvo mesto na top listama klasične muzike u Velikoj Britaniji i nagrađen je prestižnom nagradom OPUS KLASIK u Nemačkoj 2019. godine. Za Dojče Gramofon, Lusi je do savršenstva premijerno izvela Varijacije na oktatonskoj lestvici Lenarda Bernstina zajedno sa violončelistom Kijanom Soltanijem.

 

Iz porodice profesionalnih muzičara, Lusi je počela da uči da svira blok flautu sa pet godina. Samo četiri godine kasnije, njeno izvođenje Bramsove Mađarske igre br. 5 na koncertu na kanalu Prinsengraht u Amsterdamu, koji je prenosila i televizija, izazvalo je nacionalnu senzaciju. Sa jedanaest godina, nakon pobeda na mnogim takmičenjima, prešla je na Svelink akademiju na Konzervatorijumu u Amsterdamu, gde je studirala blok flautu kod Valtera van Hauvea. Takođe nadarena i kao pijanistkinja, završila je osnovne studije klavira sa odličnim uspehom u klasi Jana Vijna na Konzervatorijumu u Amsterdamu. Bila je član Nacionalnog dečjeg hora sedam godina, nastupajući sa dirigentima kao što su ser Sajmon Retl, Maris Jansons i Jap van Zveden. Sada studira pevanje u klasi Ksenije Mejer, a nedavno je učestvovala na majstorskim kursevima kod Eli Ameling i dame Eme Kirkbi.

 

Godine 2014, izabrana je da predstavlja Holandiju na takmičenju mladih muzičara Evrovizije, a 2016. godine je osvojila prestižnu nagradu Koncertgebau za mlade talente, u prisustvu ser Džona Eliota Gardinera.

 

Lusi svira na blok flauti graditelja Seija Hiraoa, Frederika Morgana, Stefana Blezingera i Žaklin Sorel, zahvaljujući velikodušnoj podršci Fonda za kulturu Princa Bernarda.