06/12/22

Violinistkinja svira na instrumentu starom preko tri veka.

Ponovo pod palicom Uroša Lajovica, nekadašnjeg šefa-dirigenta, Beogradska filharmonija nastupa u petak, 9. decembra na Kolarcu od 20 časova. Nakon dvadeset godina, pred filharmonijskom publikom nastupa violinistkinja Arabela Štajnbaher, izvodeći jedan od najčuvenijih opusa svih vremena – Mendelsonov violinski koncert.

Proslavljena širom sveta kao jedna od vodećih solistkinja današnjice, renomirana nemačka violinistkinja Arabela Štajnbaher, poznata je po izuzetno raznovrsnom repertoaru. Redovno nastupa u najvećim svetskim muzičkim kućama, zajedno sa vrsnim dirigentima poput Mehte, Jurovskog, Gergijeva, Petrenka, a njena diskografija obuhvata brojna izdanja. Sa Beogradskom filharmonjom nastupa ponovo nakon dve decenije, u izvođenju popularnog Koncerta za violinu i orkestar Feliksa Mendelsona, koji će odsvirati na čuvenom instrumentu – Stradivarijus violini iz 1716 godine.

Koncert pod upravom Uroša Lajovica u znaku Tel Aviva, obuhvata kompozicije inspirisane jevrejskom kulturom u čiju jedinstvenu atmosferu uvodi Uvertira na jevrejske teme Sergeja Prokofjeva. Nakon Mendelsona koji je bio pripradnik čuvene jevrejske porodice iz Nemačke, sledi delo Kurta Vajla, nemačkog kompozitora koji je odrastao u religioznoj jevrejskoj porodici, a na programu ovog koncerta nalazi se njegova Simfonija br. 2, koja nije toliko često zastupljena na koncertnom repertoaru. Ulaznice su u prodaji na filharmonijskoj blagajni kao i onlajn.