06/03/19

Italijanska zvezda, violinistkinja Ana Tifu, nastupa dve večeri zaredom sa Beogradskom filharmonijom, u četvrtak i petak 7. i 8. marta (Kolarac, 20h). Pod palicom stalnog gostujućeg dirigenta Danijela Rajskina, orkestar izvodi strastan i egzotičan repertoar – od uzbudljive priče o Šeherezadi do Kan kana.

Beogradska filharmonija predstavlja domaćoj publici jednu od vodećih violinistkinja mlađe generacije sa kojom je orkestar nastupio na gostovanju u Omanu krajem 2015. godine. Ana Tifu je internacionalna zvezda, a omiljena u svojoj Italiji – zaštitno je lice avio kompanije Alitalia, zajedno sa dirigentom Rikardom Mutijem, režiserom Đuzepeom Tornatoreom i plesačicom Eleonorom Abanjato. Filharmonijskoj publici pokazaće dve sasvim različite strane – lirsku u Šosnovoj “Poemi”, zatim blistavu i virtuoznu u “Ciganskim melodijama” Sarasatea, i sve to na Stradivari violini iz 1716. godine.

Obe večeri publika će uživati u jednom od najšarmantnijih repertoara u filharmonijskoj sezoni koji u fokusu ima ljubav na „francuski način“. Uzbudlјiva priča o Šeherezadi, bila je magnet za mnoge kompozitore, tako i za Ravela koji je bio opsednut arapskom egzotikom iz čije je fascinacije nastala istoimena uvertira. „Mangupski“ stil Pulanka prikazuje njegova baletska svita „Košute“ kroz priču o flertovanju na jednoj letnjoj zabavi, dok koncert kruniše laki stil salonske muzike – „Pariski život“ Ofenbaha, koji prikazuje tipični život mondenskog Pariza uz melodije čuvenog kan-kana.

Sto ulaznica za stajanje biće dostupno sat vremena uoči koncerta, odnosno od 19 časova na blagajni Kolarca.