06/03/19

Италијанска звезда, виолинисткиња Ана Тифу, наступа две вечери заредом са Београдском филхармонијом, у четвртак и петак 7. и 8. марта (Коларац, 20х). Под палицом сталног гостујућег диригента Данијела Рајскина, оркестар изводи страстан и егзотичан репертоар – од узбудљиве приче о Шехерезади до Кан кана.

Београдска филхармонија представља домаћој публици једну од водећих виолинисткиња млађе генерације са којом је оркестар наступио на гостовању у Оману крајем 2015. године. Ана Тифу је интернационална звезда, а омиљена у својој Италији – заштитно је лице авио компаније Алиталиа, заједно са диригентом Рикардом Мутијем, режисером Ђузепеом Торнатореом и плесачицом Елеонором Абањато. Филхармонијској публици показаће две сасвим различите стране – лирску у Шосновој “Поеми”, затим блиставу и виртуозну у “Циганским мелодијама” Сарасатеа, и све то на Страдивари виолини из 1716. године.

Обе вечери публика ће уживати у једном од најшармантнијих репертоара у филхармонијској сезони који у фокусу има љубав на „француски начин“. Узбудљива прича о Шехерезади, била је магнет за многе композиторе, тако и за Равела који је био опседнут арапском егзотиком из чије је фасцинације настала истоимена увертира. „Мангупски“ стил Пуланка приказује његова балетска свита „Кошуте“ кроз причу о флертовању на једној летњој забави, док концерт крунише лаки стил салонске музике – „Париски живот“ Офенбаха, који приказује типични живот монденског Париза уз мелодије чувеног кан-кана.

Сто улазница за стајање биће доступно сат времена уочи концерта, односно од 19 часова на благајни Коларца.