13/12/21

Beogradska filharmonija priprema egzotičan repertoar pod upravom Danijela Rajskina, a glavna zvezda koncerta u petak 17. decembra je violinistkinja Letisija Moreno (Kolarac, 20č). Harizmatična solistkinja izvešće atraktivna Pjacolina “Godišnja doba Buenos Ajresa”, a na repertoaru orkestra su dela Turine, Kančelija i Prokofjeva.

Beogradska filharmonija izvodi program idealan za zagrevanje na zimskim temperaturama i predstavlja Letisiju Moreno, špansku violinistkinju, peruanskog porekla. Priznata kao veoma uzbudljiva i svestrana, Letisija “pleni publiku i kritiku svojom prirodnom harizmom, virtuoznošću i dubokom interpretativnom snagom”. Redovno nastupa sa najpoznatijim dirigentima kao što su Zubin Mehta, Esa-Peka Salonen, Pavo Jarvi, Vladimir Aškenazi, kao i sa vodećim orkestrima sveta. Sa Beogradskom filharmonijom nastupa prvi put i vodi publiku u neodljivi Buenos Ajres kroz egzotična “Godišnja doba” Astora Pjacole, čije ime je asocijacija za tango. Takođe, ovim izvođenjem se obeležava stogodišnjica rođenja čuvenog i jednog od najautentičnijih kompozitora 20. veka.

Filharmonijski koncert počinje raskošno uz jedno od najpoznatijih dela španskog kompozitora Hoakina Turine “Procesija Rosija”, a završava satirom Prokofjeva i svitom “Zalјublјen u tri narandže”. Poseban deo programa posvećen je domaćoj premijeri duboko emotivnog ostvarenja pod nazivom “NU.MU.ZU”, nedavno preminulog gruzijskog kompozitora Gije Kančelija i prijatelja Danijela Rajskina, stalnog gostujućeg dirigenta Beogradske filharmonije. “Nu.Mu.Zu” znači “Ne znam” na sumerskom, a ovim delom Kančeli iskazuje nadu u svet bez nasilјa. Ulaznice su u prodaji od ponedеljka 13. Januara na filharmonijskoj blagajni kao i onlajn.