13/12/21

Београдска филхармонија припрема егзотичан репертоар под управом Данијела Рајскина, а главна звезда концерта у петак 17. децембра је виолинисткиња Летисија Морено (Коларац, 20ч). Харизматична солисткиња извешће атрактивна Пјацолина “Годишња доба Буенос Ајреса”, а на репертоару оркестра су дела Турине, Канчелија и Прокофјева.

Београдска филхармонија изводи програм идеалан за загревање на зимским температурама и представља Летисију Морено, шпанску виолинисткињу, перуанског порекла. Призната као веома узбудљива и свестрана, Летисија “плени публику и критику својом природном харизмом, виртуозношћу и дубоком интерпретативном снагом”. Редовно наступа са најпознатијим диригентима као што су Зубин Мехта, Еса-Пека Салонен, Паво Јарви, Владимир Ашкенази, као и са водећим оркестрима света. Са Београдском филхармонијом наступа први пут и води публику у неодљиви Буенос Ајрес кроз егзотична “Годишња доба” Астора Пјацоле, чије име је асоцијација за танго. Такође, овим извођењем се обележава стогодишњица рођења чувеног и једног од најаутентичнијих композитора 20. века.

Филхармонијски концерт почиње раскошно уз једно од најпознатијих дела шпанског композитора Хоакина Турине “Процесија Росија”, а завршава сатиром Прокофјева и свитом “Заљублјен у три наранџе”. Посебан део програма посвећен је домаћој премијери дубоко емотивног остварења под називом “НУ.МУ.ЗУ”, недавно преминулог грузијског композитора Гије Канчелија и пријатеља Данијела Рајскина, сталног гостујућег диригента Београдске филхармоније. “Ну.Му.Зу” значи “Не знам” на сумерском, а овим делом Канчели исказује наду у свет без насиља. Улазнице су у продаји од понедељка 13. Јануара на филхармонијској благајни као и онлајн.