03/04/17

Beogradska filharmonija realizuje mini turneju pod nazivom Filharmonija na Severu od 10-13. aprila i poklanja publici u tri grada koncerte svog Gudačkog kvarteta. Na putu od Zrenjanina (10.4.), preko Kikinde (11. 04.) do Subotice (12. 04.), Gudački kvartet Beogradske filharmonije, zajedno sa klarinetistom Veljkom Klenkovskim, predstaviće se u ova tri grada sa delima Hajdna, Mocarta i Betovena.
 
Muzičari započinju turneju u Zrenjaninu u Baroknoj sali Gradske kuće (19.30h) časova. Publika u Kikindi moći će da ih sluša u Narodnom muzeju (19h), a Subotičani u Velikoj većnici Gradske kuće (19.30h). Mini turneju muzičari završavaju posetom Domu za decu ometenu u razvoju “Kolevka” u Subotici.
 
Filharmoničari Jelena Dragnić (prva violina), Vladan Lončar (druga violina), Boris Brezovac (viola) i Aleksandar Latković (violončelo), osnivaju Gudački kvartet u okviru ovog orkestra 2011. godine. Posvećeno prenose energiju Beogradske filharmonije trudeći se da dođu do svih kojima je Beograd daleko.
 
“Mi se borimo da se svaki grad, makar dok smo mi u njemu, zbog umetnosti i muzike koju sviramo, oseti ‘glavnim’ i da će svi naši gradovi ukoliko budu protkani kulturom, biti jednako važni. Naša je misija da svojim koncertima ljude uvek podsećamo na to”, rekla je Jelena Dragnić u ime Gudačkog kvarteta Beogradske filharmonije.
 
Nakon uspešne turneje “Filharmonija na Jugu”, održane prošle godine i publika na Severu će imati priliku da uživa u prvoklasnom muzičkom programu. Ovim projektima Beogradska filharmonija dokazuje da ne pripada samo Beogradu sa željom da doprinese kulturnom razvoju lokalnih sredina.