03/04/17

Београдска филхармонија реализује мини турнеју под називом Филхармонија на Северу од 10-13. априла и поклања публици у три града концерте свог Гудачког квартета. На путу од Зрењанина (10.4.), преко Кикинде (11.04.) до Суботице (12.04.), Гудачки квартет Београдске филхармоније, заједно са кларинетистом Вељком Кленковским, представиће се у ова три града са делима Хајдна, Моцарта и Бетовена.
 
Музичари започињу турнеју у Зрењанину у Барокној сали Градске куће (19.30h). Публика у Кикинди моћи ће да их слуша у Народном музеју (19h), а Суботичани у Великој већници Градске куће (19.30h). Мини турнеју музичари завршавају посетом Дому за децу ометену у развоју “Колевка” у Суботици.
 
Филхармоничари Јелена Драгнић (прва виолина), Владан Лончар (друга виолина), Борис Брезовац (виола) и Александар Латковић (виолончело), оснивају Гудачки квартет у оквиру овог оркестра 2011. године. Посвећено преносе енергију Београдске филхармоније трудећи се да дођу до свих којима је Београд далеко.
 
„Ми се боримо да се сваки град, макар док смо ми у њему, због уметности и музике коју свирамо, осети ‘главним’ и да ће сви наши градови уколико буду проткани културом, бити једнако важни. Наша је мисија да својим концертима људе увек подсећамо на то“, рекла је Јелена Драгнић у име Гудачког квартета Београдске филхармоније.
 
Након успешне турнеје “Филхармонија на Југу”, одржане прошле године и публика на Северу ће имати прилику да ужива у првокласном музичком програму. Овим пројектима Београдска филхармонија доказује да не припада само Београду са жељом да допринесе културном развоју локалних средина.