22/11/18

Nova generacija mladih muzičara ima priliku da se usavršava uz iskusne filharmoničare na Trećoj orkestarskoj akademiji Beogradske filharmonije – “Filhademiji”, u periodu od 19. do 30. novembra 2018. godine.

Za treću generaciju filhademičara, starije kolege su pripremile nešto sasvim posebno – orkestarske razgovore. Na seriji predavanja, filharmoničari će kao vrsni treneri uputiti polaznike i bez zadrške razgovarati o važnim temama i problemima: kako da se pripreme za orkestarske audicije; o psihofizičkim pripremama za koncert; o večitoj muzičarskoj kletvi – tremi, ili kako svirati bez stresa. Moderator orkestarskih razgovora je violinistkinja Jelena Dimitrijević, a predavači su njene kolege iz orkestra Mirjana Nešković, Nikola Ćirić, Boris Brezovac, Mihailo Samoran, Tijana Milošević, Jelena Dragnić, Aleksandar Radulović, Dušan Petrović, Sanja Romić i Aleksandar Latković. Orkestarski razgovori vodiće se u Galeriji Kolarca od 27 – 29. novembra u 13.20, a ulaz je slobodan.

U prvoj nedelji zajedničkog rada, filhademičari najpre uče od svojih mentora koji ih uvode u finese orkestarskog muziciranja, a potom mladi polaznici dobijaju veliku šansu. Zajednički, rame uz rame sa iskusnim muzičarima, pripremaju završni koncert pod upravom “starog majstora”, nekadašnjeg šefa-dirigenta Beogradske filharmonije, Uroša Lajovica.

Treći put zaredom, Beogradska filharmonija dokazuje da je važna kuća znanja, jer potpuno besplatno pruža profesionalno usavršavanje i praksu mladim muzičarima. Za najbolje studente i diplomce muzičkih akademija Srbije i regiona, “Filhademija” je jedinstvena prilika da steknu znanja i praksu uz svoje mentore, muzičare Beogradske filharmonije.