22/11/18

Нова генерација младих музичара има прилику да се усавршава уз искусне филхармоничаре на Трећој оркестарској академији Београдске филхармоније – “Филхадемији”, у периоду од 19. до 30. новембра 2018. године.

За трећу генерацију филхадемичара, старије колеге су припремиле нешто сасвим посебно – оркестарске разговоре. На серији предавања, филхармоничари ће као врсни тренери упутити полазнике и без задршке разговарати о важним темама и проблемима: како да се припреме за оркестарске аудиције; о психофизичким припремама за концерт; о вечитој музичарској клетви – треми, или како свирати без стреса. Модератор оркестарских разговора је виолинисткиња Јелена Димитријевић, а предавачи су њене колеге из оркестра Мирјана Нешковић, Никола Ћирић, Борис Брезовац, Михаило Саморан, Тијана Милошевић, Јелена Драгнић, Александар Радуловић, Душан Петровић, Сања Ромић и Александар Латковић. Оркестарски разговори водиће се у Галерији Коларца од 27 – 29. новембра у 13.20, а улаз је слободан.

У првој недељи заједничког рада, филхадемичари најпре уче од својих ментора који их уводе у финесе оркестарског музицирања, а потом млади полазници добијају велику шансу. Заједнички, раме уз раме са искусним музичарима, припремају завршни концерт под управом “старог мајстора”, некадашњег шефа-диригента Београдске филхармоније, Уроша Лајовица.

Трећи пут заредом, Београдска филхармонија доказује да је важна кућа знања, јер потпуно бесплатно пружа професионално усавршавање и праксу младим музичарима. За најбоље студенте и дипломце музичких академија Србије и региона, “Филхадемија” је јединствена прилика да стекну знања и праксу уз своје менторе, музичаре Београдске филхармоније.