10/04/20

Beogradska filharmonija najavljuje ekskluzivnu premijeru dokumentarnog filma „Više od klasike“ autorke Dore Jung, u petak 10. aprila na Jutjub kanalu od 20 časova. Kroz filharmonijsku priču vode jedan od najmlađih muzičara, hornista Nikola Ćirić, zatim njen najstariji član, binski majstor Milomir Mitrović i direktor Ivan Tasovac. 

Sa namerom da prikaže Beogradsku filharmoniju ne samo kao instituciju već i kao živ organizam koji diše i stvara, autorka prikazuje filharmonijski život iza scene kao i na njoj.

 “Htela sam da dočaram tu bezgraničnu volju, entuzijazam i energiju ljudi iza zavese. Njihov talenat, znanje i ljubav čine čuda, a njihova izvođenja postala su prava beogradska dragocenost. Namera filma je da približi besprekornu organizaciju rada i vežbi bez kojih nema uspeha. Kroz sva ta dešavanja vode nas tri člana Filharmonije. Oni pričaju o svojim iskustvima, dočaravaju svet muzike iza scene, otkrivaju po neku tajnu, ali i spontano ulaze u komunikaciju sa onima koji malo toga znaju šta sve prethodi jednom uspešnom nastupu”, rekla je Dora Jung, studentkinja završne godine Fakulteta za medije i komunikaciju.

Domaća premijera ovog dokumentarnog ostvarenja iz 2019. godine koje već ima svoj život na internacionalnim festivalima, biće ekskluzivno prikazana u okviru filharmonijske onlajn sezone, petkom na Jutjub kanalu.