14/03/16

Duvački kvintet Beogradske filharmonije nastupio je u Srpskom kulturnom centru u Parizu, u četvrtak, 10. marta. Kvintet koga čine Marina Nenadović (flauta), Bojan Pešić (oboa), Veljko Klenkovski (klarinet), Nenad Janković (fagot), i Nenad Vasić (horna), održali su koncert u punoj sali Galerije Kulturnog centra, u kvartu gde je kultura u fokusu – ispred samog centra Žorž Pompidu.
 
Duvački kvintet je za ovaj nastup pripremio francusko-srpski repertoarski meni. U jedinstvenoj koncepciji sastavljenoj od dela Ibera, Despića, Pjernea i Hristića, muzičari su stilski kombinovali karakteristike impresionizma, neoklasični izraz, kao i inventivnost srpskog muzičkog humora. Sa željom da zahtevnoj francuskoj publici predstave srpsku kulturu na drugačiji način, muzičari su izveli Petnaest rukohvata po Stevanu, duhovitu kompoziciju Zorana Hristića, inspirisanu muzičkim motivima iz opusa Stevana Mokranjca.
 
“Kada jedna kultura ima takve velikane kao što je Mokranjac onda može da se i na duhovit način osvrne na svoju tradiciju, što smatramo velikim kvalitetom. Čast nam je što smo u našem Kulturnom centru izvodili program sastavljen od dela francuskih i srpskih kompozitora. Nadam se da je koncert našeg Kvinteta bio osveženje u muzičkom životu Pariza, u gradu gde je svakom umetniku čast da nastupa“, rekao je fagotista Nenad Janković.
 
Duvački kvintet Beogradske filharmonije osnovan je 2006. godine, i čine ga istaknuti muzičari, solisti orkestra Beogradske filharmonije. Kvintet je nastupio na svim vodećim manifestacijama u zemlji, aktivni su u afirmisanju duvačkih instrumenata i podučavanju mlađih kolega kamernoj muzici. Kroz nastupe kamernih sastava u Srpskom kulturnom centru u Parizu, Beogradska filharmonija predstavlja reprezentativne delove orkestra, a  koncertu duvača je prethodio resital filharmonijskog Gudačkog kvarteta, u maju prošle godine.