14/03/16

Дувачки квинтет Београдске филхармоније наступио је у Српском културном центру у Паризу, у четвртак, 10. марта. Квинтет кога чине Марина Ненадовић (флаута), Бојан Пешић (обоа), Вељко Кленковски (кларинет), Ненад Јанковић (фагот), и Ненад Васић (хорна), одржали су концерт у пуној сали Галерије Културног центра, у кварту где је култура у фокусу – испред самог центра Жорж Помпиду.
 
Дувачки квинтет је за овај наступ припремио француско-српски репертоарски мени. У јединственој концепцији састављеној од дела Ибера, Деспића, Пјернеа и Христића, музичари су стилски комбиновали карактеристике импресионизма, неокласични израз, као и инвентивност српског музичког хумора. Са жељом да захтевној француској публици представе српску културу на другачији начин, музичари су извели Петнаест рукохвата по Стевану, духовиту композицију Зорана Христића, инспирисану музичким мотивима из опуса Стевана Мокрањца.
 
“Када једна култура има такве великане као што је Мокрањац онда може да се и на духовит начин осврне на своју традицију, што сматрамо великим квалитетом. Част нам је што смо у нашем Културном центру изводили програм састављен од дела француских и српских композитора. Надам се да је концерт нашег Квинтета био освежење у музичком животу Париза, у граду где је сваком уметнику част да наступа“, рекао је фаготиста Ненад Јанковић.
 
Дувачки квинтет Београдске филхармоније основан је 2006. године, и чине га истакнути музичари, солисти оркестра Београдске филхармоније. Квинтет је наступио на свим водећим манифестацијама у земљи, активни су у афирмисању дувачких инструмената и подучавању млађих колега камерној музици. Кроз наступе камерних састава у Српском културном центру у Паризу, Београдска филхармонија представља репрезентативне делове оркестра, а  концерту дувача је претходио реситал филхармонијског Гудачког квартета, у мају прошле године.