24/05/24

„Do poslednjeg takta“ – slogan je nove sezone Beogradske filharmonije, od 27. septembra 2024. do 6. juna 2025. godine u Velikoj sali Kolarčeve zadužbine. Publiku očekuje novih 25 koncerata uz plejadu svetskih zvezdа poput Mihaila Pletnjova, Gidona Kremera, Nikolaja Luganskog, Ksenije Sidorove, Emanuela Paija, Zavijea de Mestra, Marija Brunela i mnogih drugih.

 

Nakon velikog jubileja i obeležavanja svog stogodišnjeg puta, od prvih koraka do modernog evropskog orkestra, pred Beogradskom filharmonijom se otvara novi vek. Ona nastavlja da unosi život i jarke boje u svet klasike i to „Do poslednjeg takta“, kako glasi naslov nove filharmonijske sezone 2024/25. I u novom poglavlju, dosledna svom karakteru, ima nameru da ostane pokretač, inspiracija i oaza, i to za narednih sto! Zato je pred publikom novih 25 koncertnih kreacija kroz koje Filharmonija nepokolebljivo i „do poslednjeg takta“ dokazuje zašto je toliko voljena: Beograd čini centrom muzičkog sveta, dok svetu prikazuje najlepše lice svoje prestonice.

 

Zato već prvi koncert, tradicionalno posvećen uspomeni na Ivana Tasovca, obećava nesvakidašnje koncepte koji ponovo pomeraju granice – zajedno sa šefom-dirigentom Gabrijelom Felcom, orkestar pravi koncertnu Mocart žurku pod nazivom „Amadeus, Amadeus“, koja će trajati čak pet sati! Najvećim svetskim zvezdama klasične muzike pridružuju se i one domaćeg porekla, poput pijanistkinje Jasminke Stančul i violiniste Roberta Lakatoša. Pred publikom će biti takođe i blistavi osvrt na srpsko stvaralaštvo uz orkestarsko delo Milice Đorđević koje je poručila i premijerno izvela Berlinska filharmonija, kao i Koncert za saksofon Petra Stojanovića, jedno od prvih dela u literaturi za ovaj instrument i to nastalo u Srbiji 1942. godine.

 

Uz Gabrijela Felca, Beogradsku filharmoniju će predvoditi dirigenti koje publika dobro poznaje poput Danijela Rajskina, Hauarda Grifitsa, Uroša Lajovica, Stanislava Kočanovskog ili Feliksa Mildenbergera ali i onih koji sa orkestrom nastupaju prvi put kao što su Haime Martin, Saša Gecl i Kiril Karabic.

 

Sa puno elana i „do poslednjeg takta“, Filharmonija nastavlja sa svojom edukativnom misijom svirajući za najmlađe. Tako se nadaleko čuveni koncertići za bebe planiraju već na početku sezone, a tokom godine će biti redovna druženja sa predškolcima, školarcima i tinejdžerima.

 

Prodaja ulaznica za dosadašnje pretplatnike počinje u ponedeljak 27. maja, a oni koji žele to da postanu, svoje sezonske karte mogu kupiti od 10. juna na blagajni Filharmonije, kao i onlajn. Na isti način se mogu kupiti ulaznice za pojedinačne koncerte koje će biti u prodaji već od 17. juna 2024.