24/05/24

„До последњег такта“ – слоган је нове сезоне Београдске филхармоније, од 27. септембра 2024. до 6. јуна 2025. године у Великој сали Коларчеве задужбине. Публику очекује нових 25 концерата уз плејаду светских звезда попут Михаила Плетњова, Гидона Кремера, Николаја Луганског, Ксеније Сидoрове, Емануела Паија, Завијеа де Местра, Марија Брунела и многих других.

Након великог јубилеја и обележавања свог стогодишњег пута, од првих корака до модерног европског оркестра, пред Београдском филхармонијом се отвара нови век. Она наставља да уноси живот и јарке боје у свет класике и то „До последњег такта“, како гласи наслов нове филхармонијске сезоне 2024/25. И у новом поглављу, доследна свом карактеру, има намеру да остане покретач, инспирација и оаза, и то за наредних сто! Зато је пред публиком нових 25 концертних креација кроз које Филхармонија непоколебљиво и „до последњег такта“ доказује зашто је толико вољена: Београд чини центром музичког света, док свету приказује најлепше лице своје престонице.

Зато већ први концерт, традиционално посвећен успомени на Ивана Тасовца, обећава несвакидашње концепте који поново померају границе – заједно са шефом-диригентом Габријелом Фелцом, оркестар прави концертну Моцарт журку под називом „Амадеус, Амадеус“, која ће трајати чак пет сати! Највећим светским звездама класичне музике придружују се и оне домаћег порекла, попут пијанисткиње Јасминке Станчул и виолинисте Роберта Лакатоша. Пред публиком ће бити такође и блистави осврт на српско стваралаштво уз оркестарско дело Милице Ђорђевић које је поручила и премијерно извела Берлинска филхармонија, као и Концерт за саксофон Петра Стојановића, једно од првих дела у литератури за овај инструмент и то настало у Србији 1942. године.

Уз Габријела Фелца, Београдску филхармонију ће предводити диригенти које публика добро познаје попут Данијела Рајскина, Хауарда Грифитса, Уроша Лајовица, Станислава Кочановског или Феликса Милденбергера али и оних који са оркестром наступају први пут као што су Хаиме Мартин, Саша Гецл и Кирил Карабиц.

Са пуно елана и „до последњег такта“, Филхармонија наставља са својом едукативном мисијом свирајући за најмлађе. Тако се надалеко чувени концертићи за бебе планирају већ на почетку сезоне, а током године ће бити редовна дружења са предшколцима, школарцима и тинејџерима.

Продаја улазница за досадашње претплатнике почиње у понедељак 27. маја, а они који желе то да постану, своје сезонске карте могу купити од 10. јуна на благајни Филхармоније, као и онлајн. На исти начин се могу купити улазнице за појединачне концерте које ће бити у продаји већ од 17. јуна 2024.