18/06/18

U Beogradskoj filharmoniji se prvi put održava Dirigentski forum – majstorski kurs za dirigente mlađe generacije, od 17 – 21. juna. Šef-dirigent Gabrijel Felc, biće mentor polaznicima među kojima su dve dame – srpske predstavnice i tri nemačka mlada dirigenta. Svih pet dirigenata učestvovaće na završnom koncertu i predvoditi orkestar 21. juna u 20 časova u Sali Beogradske filharmonije.

Dirigentski forum je nemački program namenjen mladim profesionalcima u cilju njihove pripreme za buduće vodeće pozicije na međunarodnoj muzičkoj sceni. Ideja foruma je da se ostvari kontinuirani dijalog između mladih generacija dirigenata i velikana ovog posla, kao i širenje van granica Nemačke. Saradnja sa međunarodnim partnerima upotpunjuje njegov opširni program, pa se tako Beogradska filharmonija priključila ovom značajnom projektu 2017. godine.

Mnogi nekadašnji stipendisti Dirigentskog foruma sada zauzimaju istaknute pozicije na međunarodnoj muzičkoj sceni. Među njima je i Gabrijel Felc, šef-dirigent Beogradske filharmonije i glavni muzički direktor Dortmundske filharmonije i Opere u Dortmundu. Učešće u ovom programu je bilo veoma značajano za Felcovu karijeru, tako da smatra svojom dužnošću da kao učitelj pomogne drugima.

Tu priliku će imati Olivera Sekulic-Barac i Natalija Mićić kao srpske predstavnice i Feliks Mildenberger, Valentin Egel i Aleksander Sinan Binder iz Nemačke. Na završnom koncertu 21. juna, oni će predvoditi Beogradsku filharmoniju u izvođenju Prelida i Ljubavne smrti iz Vagnerove opere Tristan i Izolda, zajedno sa sopranom Emilijom Njutn; zatim Mocartovu Prašku simfoniju, Ristićevu Simfoniju br. 2 i Ravelov Valcer. Ulaz na završni koncert Dirigentskog foruma je slobodan.