18/06/18

У Београдској филхармонији се први пут одржава Диригентски форум – мајсторски курс за диригенте млађе генерације, од 17 – 21. јуна. Шеф-диригент Габријел Фелц, биће ментор полазницима међу којима су две даме – српске представнице и три немачка млада диригента. Свих пет диригената учествоваће на завршном концерту и предводити оркестар 21. јуна у 20 часова у Сали Београдске филхармоније.

Диригентски форум је немачки програм намењен младим професионалцима у циљу њихове припреме за будуће водеће позиције на међународној музичкој сцени. Идеја форума је да се оствари континуирани дијалог између младих генерација диригената и великана овог посла, као и ширење ван граница Немачке. Сарадња са међународним партнерима употпуњује његов опширни програм, па се тако Београдска филхармонија прикључила овом значајном пројекту 2017. године.

Многи некадашњи стипендисти Диригентског форума сада заузимају истакнуте позиције на међународној музичкој сцени. Међу њима је и Габријел Фелц, шеф-диригент Београдске филхармоније и главни музички директор Дортмундске филхармоније и Опере у Дортмунду. Учешће у овом програму је било веома значајано за Фелцову каријеру, тако да сматра својом дужношћу да као учитељ помогне другима.

Ту прилику ће имати Оливера Секулиц-Барац и Наталија Мићић као српске представнице и Феликс Милденбергер, Валентин Егел и Александер Синан Биндер из Немачке. На завршном концерту 21. јуна, они ће предводити Београдску филхармонију у извођењу Прелида и Љубавне смрти из Вагнерове опере Тристан и Изолда, заједно са сопраном Емилијом Њутн; затим Моцартову Прашку симфонију, Ристићеву Симфонију бр. 2 и Равелов Валцер. Улаз на завршни концерт Диригентског форума је слободан.