Languages

Вук Bолков-Поповић

Вук Волков-Поповић је рођен у Београду 2000. године. Музичко образовање је започео у Основној и Средњој музичкој школи Ватрослав Лисински а потом, 2019. године, уписује Факултет музичке уметности у Београду, одсек дириговање, у класи Биљане Радовановић Бркановић.

 

Посебно место у његовом музичком развоју има певачко искуство у хору Београдски глас, под вођством кантауторке и филмске композиторке Александре Ковач, од 2009. до 2016. године.

 

У марту 2021. године изабран је на конкурсу за међународни пројекат: Opera: Past, Present, Perfect, који води МОТО (Музичко оперско театарска организација). До сада је, током пројекта, спремао певаче за хорске деонице прве српске опере Станислава Биничког, На уранку. Такође је био асистент диригента на опери за децу Дечја соба Миленка Живковића, која је изведена на БЕМУС-у. Године 2022. дириговао је изведбе истоимене опере у Малом позоришту Душко Радовић. У оквиру истог пројекта је био асистент диригента током спремања дечје опере Хајде да направимо оперу/Мали димничар Бенџамина Бритна.

 

Био је полазник мајсторског курса у Народном позоришту у Београду, који је одржао диригент Волфганг Шајт. Такође је учествовао на мајсторским курсевима Србољуба Динића у Музеју позоришне уметности и у току Летње оперске школе МОТО-а, као и мајсторком курсу диригента Игора Влајнића.

 

Почетком 2022. године, заједно са колегама са Факултета музичке уметности, оснива Београдски оркестар младих – БЕОМ. Са својим оркестром је наступао у Студентском културном центру, свечаној сали Јеврејске општине, а у сали Центра лепих уметности Гуарнериус, у сарадњи са Танго Јазз квартетом из Аргентине. У свом раду посвећује велику пажњу промовисању младих савремених композитора. Са БЕОМ-ом је наступао на међународном пројекту Карика када су премијерно изведене две композиције Дамјана Јовичина, Мелодија и Чакона. Касније сарађује са Марком Весићем на његовој дипломској композцији Токио, којом је отворен фестивал КоМА(Концерти Младих Аутора) 2022, у сали Београдске филхармоније.

 

Назначајнији ангажман до сада му је био двонедељна сарадња са Београдском филхармонијом, током октобра месеца 2022, када је дириговао серију дечијих концерата Здраво ми смо оркестар, у Сали Београдске филхармоније.