Languages

Ketrin Larsen Megvajer

Ketrin Larsen Megvajer je rođena u Mančesteru, a trenutno živi i radi u Berlinu kao gostujući profesor dirigovanja na Univerzitetu umetnosti. Nakon deset godina na mestu prvog fagota u orkestru berlinske Komične opere, gde je takođe dirigovala koncerte i operske nastupe, od 2012. godine se posvetila isklјučivo dirigovanju. Sarađivala je sa orkestrima poput Beogradske filharmonije, zatim filharmonija iz Bremena, Magdeburga, Augzburga i Nirnberga, Kamernog orkestra iz Krasnojarska, Kamernog orkestra Brendon Hil, orkestra Muzičkog festivala Suncokret u Kanzasu, Omladinskog orkestra Baije, Južnoafričkog nacionalnog omladinskog duvačkog orkestra i Sinfonijete 92 u Berlinu.

 

Nјeno muzičko obrazovanje počelo je časovima violine kada je imala osam godina, a sa 16 je počela da svira fagot. Studirala je na Univerzitetu u Kembridžu, gde je takođe dirigovala univerzitetskim orkestrom. Nakon perioda od godinu dana, koji je provela kao student fagota i dirigovanja na Kralјevskoj muzičkoj akademiji u Londonu, usavršavala se u klasi Klausa Tunemana u Hanoveru, a zatim i na Karajan akademiji Berlinske filharmonije.

 

Ketrin Larsen Megvajer je 1996. godine osvojila prvu nagradu na takmičenju fagotista Praško proleće. Kao gostujući prvi fagot nastupala je sa Londonskom filharmonijom, Kralјevskom filharmonijom i Simfonijskim orkestrima Bi-Bi-Sija, pri čemu je sarađivala sa dirigentima kao što su Klaudio Abado, Bernhard Hajtink i ser Sajmon Retl.

 

Nјen repertoar obuhvata periode od baroka do muzike 21. veka, a posebno interesovanje neguje za savremenu muziku, te je u ovom žanru dirigovala nekoliko premijernih izvođenja. Na operskoj sceni je debitovala u Komičnoj operi 2009. godine, dirigujući nemačku premijeru opere Crvena Zora od Elizabet Naske, koja je 2011. godine uspešno obnovlјena i objavlјena na DVD-u.

 

Ketrin Larsen Megvajer veliku pažnju poklanja radu sa mlađim muzičarima i veoma je tražena kao dirigent i instruktor omladinskih orkestara širom sveta. U okviru festivala Young Euro Classic, prvi put je nastupila u berlinskoj dvorani Koncerthaus, a godinu dana kasnije se vratila u ovu dvoranu da diriguje jednu svetsku premijeru sa Nemačkim omladinskim baletom, da bi posle toga sa ovom istom grupom išla na turneju po Kini. Ketrin Larsen Megvajer radi kao profesor dirigovanja na godišnjem festivalu Femusk u Brazilu.

 

Među njenim skorašnjim projektima izdvajaju se koncerti sa Sinfonijetom 92 u Berlinskoj filharmoniji, kao i koncerti sa orkestrom Univerziteta umetnosti i projekti sa raznim omladinskim orkestrima.