Languages

Кетрин Ларсен Мегвајер

Кетрин Ларсен Мегвајер је рођена у Манчестеру, а тренутно живи и ради у Берлину као гостујући професор дириговања на Универзитету уметности. Након десет година на месту првог фагота у оркестру берлинске Комичне опере, где је такође дириговала концерте и оперске наступе, од 2012. године се посветила искључиво дириговању. Сарађивала је са оркестрима попут Београдске филхармоније, затим филхармонија из Бремена, Магдебурга, Аугзбурга и Нирнберга, Камерног оркестра из Краснојарска, Камерног оркестра Брендон Хил, оркестра Музичког фестивала Сунцокрет у Канзасу, Омладинског оркестра Баије, Јужноафричког националног омладинског дувачког оркестра и Синфонијете 92 у Берлину.

 

Њено музичко образовање почело је часовима виолине када је имала осам година, а са 16 је почела да свира фагот. Студирала је на Универзитету у Кембриџу, где је такође дириговала универзитетским оркестром. Након периода од годину дана, који је провела као студент фагота и дириговања на Краљевској музичкој академији у Лондону, усавршавала се у класи Клауса Тунемана у Хановеру, а затим и на Карајан академији Берлинске филхармоније.

 

Кетрин Ларсен Мегвајер је 1996. године освојила прву награду на такмичењу фаготиста Прашко пролеће. Као гостујући први фагот наступала је са Лондонском филхармонијом, Краљевском филхармонијом и Симфонијским оркестрима Би-Би-Сија, при чему је сарађивала са диригентима као што су Клаудио Абадо, Бернхард Хајтинк и сер Сајмон Ретл.
 

Њен репертоар обухвата периоде од барока до музике 21. века, а посебно интересовање негује за савремену музику, те је у овом жанру дириговала неколико премијерних извођења. На оперској сцени је дебитовала у Комичној опери 2009. године, диригујући немачку премијеру опере Црвена Зора од Елизабет Наске, која је 2011. године успешно обновљена и објављена на ДВД-у.

 

Кетрин Ларсен Мегвајер велику пажњу поклања раду са млађим музичарима и веома је тражена као диригент и инструктор омладинских оркестара широм света. У оквиру фестивала Young Euro Classic, први пут је наступила у берлинској дворани Концертхаус, а годину дана касније се вратила у ову дворану да диригује једну светску премијеру са Немачким омладинским балетом, да би после тога са овом истом групом ишла на турнеју по Кини. Кетрин Ларсен Мегвајер ради као професор дириговања на годишњем фестивалу Фемуск у Бразилу.

 

Међу њеним скорашњим пројектима издвајају се концерти са Синфонијетом 92 у Берлинској филхармонији, као и концерти са оркестром Универзитета уметности и пројекти са разним омладинским оркестрима.