Languages

Hosein Piškar

Mladi iranski dirigent Hosein Piškar ušao je u novu i značajnu fazu kada je 2017. godine osvojio prestižnu Nemačku nagradu za dirigente na međunarodnom takmičenju koje je organizovano u saradnji sa vodećim muzičkim institucijama u Kelnu i Zapadnonemačkom radiju. Iste godine osvojio je i nagradu Ernst von Šuh, koja se svake godine dodeljuje u saradnji sa Dirigentskim forumom.

 

U sezoni 2021/22 Hosein Piškar debituje kao gostujući dirigent u Beogradskoj filharmoniji, zatim u Kamernom orkestru iz Lozane, Teatru u Lucernu, gde diriguje Verdijevom operom Magbet, zatim u filharmoniji iz Bremena, Gradskom orkestru iz Granade, Slovenačkoj filharmoniji i Radijskoj filharmoniji NDR iz Hanovera. U Kraljevskoj danskoj operi dirigovaće operskom predstavom Šostakovičevog Nosa u režiji Aleksa Olea.

 

Takođe je nastupao sa Orkestrom Betoven iz Bona, Simfonijskim orkestrom iz Diseldorfa, Omladinskim orkestrom Luiđi Kerubini, Državnom kapelom iz Halea, Državnim orkestrom iz Štutgarta i Simfonijskim orkestrom VDR. Piškar je takođe dirigovao Verdijev Rigoleto u režiji Kristine Macavilani Muti, na festivalu u Raveni 2018.

 

Radio je kao asistent Fransoa-Zaviera Rota u maju 2019. godine, u produkciji oratorijuma Laboratorija Filipa Manurija sa Orkestrom Gercenih iz Kelna, a kao drugi dirigent preuzeo je nastupe u filharmonijskim dvoranama u Kelnu i Parizu, kao i u ElbFilharmoniji u Hamburgu. Hosein Piškar bio je asistent francuskom dirigentu Silvenu Kambrelingu u Omladinskoj nemačkoj filharmoniji izvođenja Lulu svite Albana Berga i violinskog koncerta Nepomično Rebeke Sonders. U sezoni 2015/16 asistirao je Danijelu Rajskinu, bivšem šefu dirigentu Državne opere Rajnske filharmonije u Koblencu.

 

Hosein Piškar je nastavio školovanje na majstorskim kursevima sa Rikardom Mutijem (2017, Aida u Raveni u Italijanskoj operskoj akademiji) i Ser Bernardom Haitinkom (2016, orkestar Festivala u Lucernu). Od 2015. godine učestvovao je u prestižnom nemačkom programu Dirigentski forum, pohađajući časove kod Džona Karjua, Marka Letonje, Nikolasa Paskea, Marka Stringera i Johanesa Šleflija.

 

Pre nego što se 2012. preselio u Diseldorf na studije dirigovanja kod Rudigera Bona u Visokoj školi Robert Šuman, Hosein Piškar je studirao kompoziciju i klavir u Teheranu, gde je rođen 1988. godine. U Iranu je dirigovao Teheranskim orkestrom mladih i Orkestrom teheranske muzičke škole. Tradicionalnu persijsku muziku počeo je da svira kao dete i osvojio je mnoge nagrade kao svirač na persijskom tradicionalnom žičanom instrumentu sa pragovima koji se zove tar.