Languages

Хосеин Пишкар

Млади ирански диригент Хосеин Пишкар ушао је у нову и значајну фазу када је 2017. године освојио престижну Немачку награду за диригенте на међународном такмичењу које је организовано у сарадњи са водећим музичким институцијама у Келну и Западнонемачком радију. Исте године освојио је и награду Ернст фон Шух, која се сваке године додељује у сарадњи са Диригентским форумом.

 

У сезони 2021/22 Хосеин Пишкар дебитује као гостујући диригент у Београдској филхармонији, затим у Камерном оркестру из Лозане, Театру у Луцерну, где диригује Вердијевом опером Магбет, затим у филхармонији из Бремена, Градском оркестру из Гранаде, Словеначкој филхармонији и Радијској филхармонији НДР из Хановера. У Краљевској данској опери дириговаће оперском представом Шостаковичевог Носа у режији Алекса Олеа.

 

Такође је наступао са Оркестром Бетовен из Бона, Симфонијским оркестром из Диселдорфа, Омладинским оркестром Луиђи Керубини, Државном капелом из Халеа, Државним оркестром из Штутгарта и Симфонијским оркестром ВДР. Пишкар је такође дириговао Вердијев Риголето у режији Кристине Мацавилани Мути, на фестивалу у Равени 2018.

 

Радио је као асистент Франсоа-Завиера Рота у мају 2019. године, у продукцији ораторијума Лабораторија Филипа Манурија са Оркестром Герцених из Келна, а као други диригент преузео је наступе у филхармонијским дворанама у Келну и Паризу, као и у ЕлбФилхармонији у Хамбургу. Хосеин Пишкар био је асистент француском диригенту Силвену Камбрелингу у Омладинској немачкој филхармонији извођења Лулу свите Албана Берга и виолинског концерта Непомично Ребеке Сондерс. У сезони 2015/16 асистирао је Данијелу Рајскину, бившем шефу диригенту Државне опере Рајнске филхармоније у Кобленцу.

 

Хосеин Пишкар је наставио школовање на мајсторским курсевима са Рикардом Мутијем (2017, Аида у Равени у Италијанској оперској академији) и Сер Бернардом Хаитинком (2016, оркестар Фестивала у Луцерну). Од 2015. године учествовао је у престижном немачком програму Диригентски форум, похађајући часове код Џона Карјуа, Марка Летоње, Николаса Паскеа, Марка Стрингера и Јоханеса Шлефлија.

 

Пре него што се 2012. преселио у Диселдорф на студије дириговања код Рудигера Бона у Високој школи Роберт Шуман, Хосеин Пишкар је студирао композицију и клавир у Техерану, где је рођен 1988. године. У Ирану је дириговао Техеранским оркестром младих и Оркестром техеранске музичке школе. Традиционалну персијску музику почео је да свира као дете и освојио је многе награде као свирач на персијском традиционалном жичаном инструменту са праговима који се зове тар.