Languages

Džaume Santonja

Džaume Santonja je na poziciji glavnog gostujućeg dirigenta Simfonijskog orkestra iz Milana od sezone 2022/23.

 

Nekadašnji pomoćni dirigent Orkestra Euskadiko – baskijskog Nacionalnog simfonijskog orkestra – Santonja je redovan gost velikih orkestara u svojoj rodnoj Španiji, uklјučujući Nacionalni španski orkestar i hor, Orkestar zajednice Valensije, Simfonijski orkestar sa Tenerifa, Kralјevsku filharmoniju Galicije, Simfonijski orkestar iz Bilbaoa, Orkestar Ekstremadure, Filharmonija Ovijeda, itd.

 

Kao bivši pomoćni dirigent Simfonijskog orkestra Grada Birmingema u Velikoj Britaniji, Santonja takođe diriguje i Bi-Bi-Si-jevim Nacionalnim orkestrom Velsa, Simfonijskim orkestrom iz Antverpena, Stavanger simfonijskim orkestrom, Kralјevskim severnim simfonijskim orkestrom, Fion holanskim filharmonijskim orkestrom, Filharmonijom Južne Holandije, Beogradskom filharmonijom.

 

U junu 2020. godine, izabran je među četiri najperspektivnija mlada dirigenta koji su učestvovali na ekskluzivnim majstorskim kursevima sa Ivánom Fišerom i Kralјevskim Koncertgebau orkestrom u Amsterdamu.

 

U prethodnoj sezoni je debitovao sa Orkestrom Fondacije Arena di Verona, Orkestrom Teatra Komunale iz Bolonje i Norlandsoperan u Umeu (Švedska).

 

Tokom sezone 2023/24, dirigovaće Kralјevskom severnom simfonijom, Orkestrom Hajdn iz Bolcana i Trenta, Simfonijskim orkestrom iz Barselone, Orkestrom Teatro Petruceli iz Barija, Simfonijskim orkestrom sa Tenerifa, Orkestrom Teatro Liriko iz Barija i mnogim drugim.

 

Džaume je osnivač muzičkog kolektiva AbatiaViva, koji istražuje nove načine predstavlјanja i razumevanja muzike. Kroz ovaj projekat, Džaume je pokazao svoju posvećenost i strast za promociju muzike i želјu da je približi novoj publici.

 

Kada je reč o akademskom obrazovanju, Džaume Santonja je stekao zvanje master muzike u dirigovanja na Kralјevskom konzervatorijumu u Antverpenu, u Belgiji. Pored toga, stekao je i diplomu master muzike na udaralјkama na Konzervatorijumu u Amsterdamu, gde je razvio veštine kao perkusionista i stekao dobre muzičke osnove. Prethodno je diplomirao perkusije na poznatoj ESMuC (Visoka škola muzike Katalonije) u Barseloni.

 

Džaumeova strast prema muzici ide korak dalјe od njegovih nastupa – on uživa u pisanju i komponovanju svojih dela za orkestar, duvače, gudačke kamerne ansamble, itd. Takođe voli da se bavi orkestracijom i aranžiranje.