Languages

Џауме Сантоња

Џауме Сантоња је на позицији главног гостујућег диригента Симфонијског оркестра из Милана од сезоне 2022/23.

 

Некадашњи помоћни диригент Оркестра Еускадико – баскијског Националног симфонијског оркестра – Сантоња је редован гост великих оркестара у својој родној Шпанији, укључујући Национални шпански оркестар и хор, Оркестар заједнице Валенсије, Симфонијски оркестар са Тенерифа, Краљевску филхармонију Галиције, Симфонијски оркестар из Билбаоа, Оркестар Екстремадуре, Филхармонија Овиједа, итд.

 

Као бивши помоћни диригент Симфонијског оркестра Града Бирмингема у Великој Британији, Сантоња такође диригује и Би-Би-Си-јевим Националним оркестром Велса, Симфонијским оркестром из Антверпена, Ставангер симфонијским оркестром, Краљевским северним симфонијским оркестром, Фион холанским филхармонијским оркестром, Филхармонијом Јужне Холандије, Београдском филхармонијом.

 

У јуну 2020. године, изабран је међу четири најперспективнија млада диригента који су учествовали на ексклузивним мајсторским курсевима са Ивáном Фишером и Краљевским Концертгебау оркестром у Амстердаму.

 

У претходној сезони је дебитовао са Оркестром Фондације Арена ди Верона, Оркестром Театра Комунале из Болоње и Норландсоперан у Умеу (Шведска).

 

Током сезоне 2023/24, дириговаће Краљевском северном симфонијом, Оркестром Хајдн из Болцана и Трента, Симфонијским оркестром из Барселоне, Оркестром Театро Петруцели из Барија, Симфонијским оркестром са Тенерифа, Оркестром Театро Лирико из Барија и многим другим.

 

Џауме је оснивач музичког колектива АбатиаВива, који истражује нове начине представљања и разумевања музике. Кроз овај пројекат, Џауме је показао своју посвећеност и страст за промоцију музике и жељу да је приближи новој публици.

 

Када је реч о академском образовању, Џауме Сантоња је стекао звање мастер музике у дириговања на Краљевском конзерваторијуму у Антверпену, у Белгији. Поред тога, стекао је и диплому мастер музике на удараљкама на Конзерваторијуму у Амстердаму, где је развио вештине као перкусиониста и стекао добре музичке основе. Претходно је дипломирао перкусије на познатој Високoj школи музике Каталоније у Барселони.

 

Џаумеова страст према музици иде корак даље од његових наступа – он ужива у писању и компоновању својих дела за оркестар, дуваче, гудачке камерне ансамбле, итд. Такође воли да се бави оркестрацијом и аранжирање.