Languages

Aleksandar Sinan Binder

Od 2012. godine, Aleksandar Sinan Binder je student orkestarskog dirigovanja kod profesora Ridigera Bona i profesora klavira Paola Đakometija na Visokoj školi za muziku Robert Šuman u Diseldorfu. Na Muzičkoj akademiji Univerziteta umetnosti u Cirihu usavršavao se kod profesora Johanesa Šleflija u okviru Švajcarskog programa za evropsku mobilnost 2016/17. Bio je polaznik majstorskih kurseva Dejvida Zinmana, Bernarda Hajtinka, Jurija Simonova, Petera Etveša, Kolina Metersoma i Petera Gilkea.

Aleksandar Sinan Binder je već nastupao sa nekoliko profesionalnih orkestara. Među njima su: Tonhale orkestar iz Ciriha, Simfonijski orkestar Zapadnonemačkog radija iz Kelna, Muzik kolegijum Vintertur, Filharmonijski državni orkestar Majnca, orkestri Državne kapele iz Halea, Muzičke komedije Lajpcig, Državne operete iz Drezdena, Simfonijski orkestar Tiringije, Rumunske državne filharmonije Dinu Lipati, Filharmonije iz Rusea, Filharmonije Nove Vestfalije, Simfonijskog orkestra Berga i Filharmonijskog orkestra Duisburga.

Binder je bio asistent dirigenta i asistent Generalnog muzičkog direktora Razmusa Baumana u muzičkom pozorištu regije u Gelzenkirhenu (2017), kao i asistent GMD-a Hermana Baumera u Državnom teatru u Majncu za opersku produkciju Slikar Matis Paula Hindemita, 2017. godine. U narednoj sezoni 2018/19. Aleksandar Sinan Binder biće kapelmajstor u operi u Lucernu. Trenutno je asistent dirigenta Narodnog pozorišta Etighajm u Karlsrueu.

Od 2016. godine, Aleksandar Sinan Binder je stipendista Dirigentskog foruma i učestvuje na majstorskim kursevima Štefana Klingelea, Andreasa Šilera i Olivera Vedera tokom programa stipendije.