10/05/19

Legendarni dirigent Kristijan Mandeal održaće koncert sa Rumunskim nacionalnim omladinskim orkestrom, u sredu 15. maja, na Kolarcu od 20 časova. Kao solista će se predstaviti mladi violončelista Štefan Kazaku, a na programu su dela Dedijua, Dvoržaka i Šostakoviča. 

Dugogodišnji saradnik koji je nedavno održao 30. koncert sa Beogradskom filharmonijom, ovoga puta predstavlja fantastičan orkestar mladih profesionalaca koji Mandeal predvodi od osnivanja ansambla, 2008. godine.

Čini ga 90 članova, uzrasta između 18 i 28 godina, odabranih među najboljima na nacionalnom nivou. Za orkestar se kaže da su dragulj rumunskog muzičkog života, a kritika ga je okarakterisala kao „ zvezdu vodilju među evropskim omladinskim orkestrima koji je u međuvremenu postao jedan od najboljih orkestarskih ansambala Rumunije“.

U okviru svoje balkanske turneje, Rumunski nacionalni omladinski orkestar nastupiće i na beogradskom Kolarcu. Najpre će izvesti svetsku premijeru kompozicije “Levant”, Dana Dedijua, zatim će Štefan Kazaku, pobednik brojnih nacionalnih i međunarodnih konkursa, odsvirati Dvoržakov Koncert za violončelo, a nastup kruniše Šostakovičeva Simfonija br. 5.

Besplatne ulaznice za koncert koji je organizovan uz podršku Beogradske filharmonije i Rumunskog kulturnog centar, preuzimaće se na blagajni Kolarca od ponedeljka 13. maja.