10/05/19

Легендарни диригент Кристијан Мандеал одржаће концерт са Румунским националним омладинским оркестром, у среду 15. маја, на Коларцу од 20 часова. Као солиста ће се представити млади виолончелиста Штефан Казаку, а на програму су дела Дедијуа, Дворжака и Шостаковича.

Дугогодишњи сарадник који је недавно одржао 30. концерт са Београдском филхармонијом, овога пута представља фантастичан оркестар младих професионалаца који Мандеал предводи од оснивања ансамбла, 2008. године.

Чини га 90 чланова, узраста између 18 и 28 година, одабраних међу најбољима на националном нивоу. За оркестар се каже да су драгуљ румунског музичког живота, а критика га је окарактерисала као „ звезду водиљу међу европским омладинским оркестрима који је у међувремену постао један од најбољих оркестарских ансамбала Румуније“.

У оквиру своје балканске турнеје, Румунски национални омладински оркестар наступиће и на београдском Коларцу. Најпре ће извести светску премијеру композиције “Левант”, Дана Дедијуа, затим ће Штефан Казаку, победник бројних националних и међународних конкурса, одсвирати Дворжаков Концерт за виолончело, а наступ крунише Шостаковичева Симфонија бр. 5.


Бесплатне улазнице за концерт који је организован уз подршку Београдске филхармоније и Румунског културног центар, преузимаће се на благајни Коларца од понедељка 13. маја.