06/12/18

Čuveni violinista Barnabaš Kelemen nastupa dve večeri zaredom sa Beogradskom filharmonijom i šefom-dirigentom Gabrijelom Felcom, 6. i 7. decembra (Kolarac, 20č). Izvešće virtuozni koncert za violinu Sen-Sansa, a na programu su još dela Betovena i Janačeka.

Barnabaš Kelemen, umetnik urođene muzikalnosti i tehnike koju poseduju samo najveći, nastupao je u najznačajnijim koncertnim dvoranama poput Karnegi Hola, Rojal Festival Hola, Koncertgebaua, Sanatori Hola, Božara i Berlinske filharmonije. Beogradska publika će imati čak dve prilike da čuje vrhunskog violinistu i njegovo muziciranje na Eks-Deneš Kovač Gvarneri violini iz 1742. godine koju mu je na korišćenje ustupila država Mađarska.

Šef-dirigent Gabrijel Felc, obe večeri diriguje program u znaku slobodarskih ideja. Program otvara Betovenova Leonora br 3, koja predstavlјa muzičku srž opere Fidelio čiji je zaplet zasnovan na oslobađanju protagoniste iz političkog zaroblјeništva. Veličanstvene fanfare iz Janačekove Sinfonijete, krunišu obe koncertne večeri. Delo je napisano za Sokolski pokret – gimnastički festival koji je slavio mladost, sport, ali i nacionalnu pripadnost, koju je Janaček promovisao čitavog života.

Ulaznice za stajanje u prodaji su sat vremena uoči koncerta, odnosno od 19 časova na blagajni Kolarca.