06/12/18

Чувени виолиниста Барнабаш Келемен наступа две вечери заредом са Београдском филхармонијом и шефом-диригентом Габријелом Фелцом, 6. и 7. децембра (Коларац, 20ч). Извешће виртуозни концерт за виолину Сен-Санса, а на програму су још дела Бетовена и Јаначека.

Барнабаш Келемен, уметник урођене музикалности и технике коју поседују само највећи, наступао је у најзначајнијим концертним дворанама попут Карнеги Хола, Ројал Фестивал Хола, Концертгебауа, Санатори Хола, Божара и Берлинске филхармоније. Београдска публика ће имати чак две прилике да чује врхунског виолинисту и његово музицирање на Екс-Денеш Ковач Гварнери виолини из 1742. године коју му је на коришћење уступила држава Мађарска.

Шеф-диригент Габријел Фелц, обе вечери диригује програм у знаку слободарских идеја. Програм отвара Бетовенова Леонора бр 3, која представља музичку срж опере Фиделио чији је заплет заснован на ослобађању протагонисте из политичког заробљеништва. Величанствене фанфаре из Јаначекове Синфонијете, крунишу обе концертне вечери. Дело је написано за Соколски покрет – гимнастички фестивал који је славио младост, спорт, али и националну припадност, коју је Јаначек промовисао читавог живота.

Улазнице за стајање у продаји су сат времена уочи концерта, односно од 19 часова на благајни Коларца.