16/05/16

Gudački kvartet Beogradske filharmonije obeležiće pet godina zajedničkog muziciranja koncertom pod nazivom „Čista petica!“, u utorak, 24. maja, od 19h. U intimnom ambijentu Sale Beogradske filharmonije, gde je i započela njihova kamerna misija, izvešće kvartete Mocarta, Mendelsona i Ravela.
 
Muzičari Beogradske filharmonije Jelena Dragnić, Vladan Lončar, Boris Brezovac i Aleksandar Latković osnivaju Gudački kvartet u okviru ovog orkestra 2011. godine. Pored afirmacije na domaćoj sceni za pet godina rada, ostvarili su i zapažene međunarodne uspehe među kojima je nastup u Izmiru u Turskoj, zatim na scenama Ujedinjenih Arapskih Emirata, gostovanje u Kini u Koncertnoj sali u Tjandžinu, kao i nastup u Kulturnom centru Srbije u Parizu.
 
Neumorni u istraživanju literature za gudački kvartet, muzičari posvećeno neguju ovaj žanr: “Naš inicijalni motiv, kada smo započinjali rad u Kvartetu, bio je čist i jednostavan, kakvo i jeste bavljenje umetnošću i muzikom. On je i sada isti, verujem da se to neće promeniti. Zato vreme nije faktor kojim bilo šta merimo, mada volimo da kažemo da smo posle pet godina na kraju svog početka”, kaže Jelena Dragnić, prva violina Kvarteta i dodaje: “Period za nama bio je pun putovanja i uspešnih koncerata širom sveta, ali za muzičara nema lepšeg osećaja od onog kad sviraju kod kuće!”
 
Za svoju publiku, muzičari su pripremili Mocartov kvartet KV 421 u de-molu, Mendelsonov op. 44 br. 2 u e-molu, kao  i Ravelov u Ef-duru. Pored obeležavanja petogodišnjice rada, ovim koncertom se najavljuje gostovanje Gudačkog kvarteta Beogradske filharmonije u Salcburgu, u dvorani Herbet hall, 30 maja. Karte za beogradski koncert su u prodaji na bilеtаrnici Beogradske filharmonije kao i onlajn, po ceni od 500 dinara.