16/05/16

Гудачки квартет Београдске филхармоније обележиће пет година заједничког музицирања концертом под називом „Чиста петица!“, у уторак, 24. маја, од 19 ч. У интимном амбијенту Сале Београдске филхармоније, где је и започела њихова камерна мисија, извешће квартете Моцарта, Менделсона и Равела.
 
Музичари Београдске филхармоније Јелена Драгнић, Владан Лончар, Борис Брезовац и Александар Латковић оснивају Гудачки квартет у оквиру овог оркестра 2011. године. Поред афирмације на домаћој сцени за пет година рада, остварили су и запажене међународне успехе међу којима је наступ у Измиру у Турској, затим на сценама Уједињених Арапских Емирата, гостовање у Кини у Концертној сали у Тјанџину, као и наступ у Културном центру Србије у Паризу.
 
Неуморни у истраживању литературе за гудачки квартет, музичари посвећено негују овај жанр: „Наш иницијални мотив, када смо започињали рад у Квартету, био је чист и једноставан, какво и јесте бављење уметношћу и музиком. Он је и сада исти, верујем да се то неће променити. Зато време није фактор којим било шта меримо, мада волимо да кажемо да смо после пет година на крају свог почетка”, каже Јелена Драгнић, прва виолина Квартета и додаје: “Период за нама био је пун путовања и успешних концерата широм света, али за музичара нема лепшег осећаја од оног кад свирају код куће!”
 
За своју публику, музичари су припремили Моцартов квартет КВ 421 у де-молу, Менделсонов оп. 44 бр. 2 у е-молу, као  и Равелов у Еф-дуру. Поред обележавања петогодишњице рада, овим концертом се најављује гостовање Гудачког квартета Београдске филхармоније у Салцбургу, у дворани Herbet hall, 30 маја. Карте за београдски концерт су у продаји на билетарници Београдске филхармоније као и онлајн, по цени од 500 динара.