02/04/16

Dobrodošli u svet Gudačkog kvarteta Beogradske filharmonije! U susret petoj godišnjici od osnivanja, ovaj vrsni ansambl će tokom naredna dva meseca imati nekoliko značajnih koncerata, koje će zaokružiti nastupom u sali Filharmonije 24. maja, kojim će obeležiti jubilej. Prvi je na redu koncert na otvaranju SOMUS-a, 3. aprila u 20 časova u somborskom Narodnom pozorištu, a zatim slede koncerti u Turskoj 11. i 12. aprila i 22. aprila u Banjaluci.
 
U pauzama napornih proba i pripreme zahtevnih programa, zavirili smo na kratko u njihov svet, sa četiri pitanja za Gudački kvartet. Evo šta smo saznali:
 
1. Za kvartet je ovo godina putovanja. Kako takva dinamika utiče na razvoj vaše četvorke?
 
Razvijamo se u svim pravcima, na sve četiri strane sveta, na pet kontinenata i šest jezika, u tri notna klјuča… uglavnom javno, a katkad i tajno…
 
2. Uporedite muzički doživlјaj u intimnom okruženju kamernog sastava, sa drugom disciplinom – sviranjem u većem društvu sa kolegama iz orkestra?
 
Taman posla! Intimne događaje ne prepričavamo, a kamoli da ih poredimo! Ali, kad već pitate, u odnosu na sve ostalo su neuporedivi.
 
3. “Najsavršeniji izraz čovekovog ponašanja je gudački kvartet”, rekao je Džefri Tejt. Za koliko ste vi bogatiji zbog ovog iskustva?
 
Veoma smo oBogaćeni, mada još uvek nedovolјno bogati, Boga nikad dovolјno
 
4. Pre pola decenije nastao je Gudački kvartet BGF. Kako ćete obeležiti ovaj jubilej?
 
Odsviraćemo dobar celovečernji koncert, 24. maja u Beogradskoj filharmoniji, okruženi dobrom publikom, prijatelјima, dobrim vinom, a potom i dobrom klopom i dobrom tamburicom i, i, i… na sve dobre načine u taj majski dan… i sitni noćni sat!