26/05/23

Šef-dirigent Gabrijel Felc predvodi Beogradsku filharmoniju, a kao solista nastupa pijanista Andrej Korobejnikov, u petak 26. maja 2023. na Kolarcu od 20h. Na repertoaru je „car“ klavirskih koncerata, Betovenov Emperor, kao i kompozicije Berga i Mocarta.

Filharmonijska sezona posvećena svetskim metropolama stiže do Beča, centra muzičkog života Evrope. Program ovog koncerta spaja kompozitore čije je stvaralaštvo neodvojivo vezano za ovu muzičku prestonicu. Andrej Korobejnikov, jedinstveni pijanista sa unikatnim osećajem za klavir i tehničkim majstorstvom, neosporno je jedan od najspretnijih i najdarovitijih umova u klasičnoj muzici. Ne samo da broji u vodeće pijaniste današnjice, jedan je od najtraženijih i najneobičnijih umetničkih interpretatora našeg vremena. Pred filharmonijskom publikom, izvešće blistav Betovenov Peti koncert za klavir i orkestar, nazvan carski – Emperor, zbog zvoje trijumfalne atmosfere. Prva proba pijaniste sa orkesrom bila je prilika za druženje sa tinejdžerima za koje je dirigent Felc pripremio vodič kroz Betovenovo stvaralaštvo. Pored mladih iz beogradskih škola i gimnazija, specijalni gosti ovog posebnog časa muzičkog bili su i učenici iz Prokuplja, pobednici novogodišnjeg izazova Beogradske filharmonije.

Pored klavirskog remek dela u petak uveče na Kolarcu, na programu su Tri komada za orkestar Albana Berga, kao i Mocartova simfonija broj 29, koju je komponovao sa 18 godina. Koncert pod nazivom Beč realizovan je uz pomoć Erste banke i kompletno je rasprodat, zato će sto ulaznica za stajanje biti u prodaji sat vremena uoči nastupa, odnosno od 19 časova na blagajni Kolarca.