Languages

Andrej Korobejnikov

Jedinstveni pijanista, sa unikatnim i svojstvenim osećajem za klavir koji sjedinjuje snagu i tehničko majstorstvo sa izuzetnom smelošću i senzibilitetom.

 

Neosporno jedan od najspretnijih i najdarovitijih umova u klasičnoj muzici, Andrej Korobejnikov nije samo jedan od vodećih pijanista današnjice, već je i jedan od najtraženijih i najneobičnijih umetničkih interpretatora našeg vremena.

 

Rođen 1986. godine u Rusiji, Korobejnikov je prve časove klavira imao sa pet godina, a samo tri godine kasnije debitovao je na profesionalnom resitalu. Očigledno posedujući neverovatan dar za muziku, 2001. godine upisao je Moskovski državni konzervatorijum Čajkovski, studirajući u klasi profesora Andreja Dijeva. Nakon diplomiranja, dobio je neobično imenovanje Najbolјi muzičar decenije, pre nego što je stekao diplomu postdiplomskih studija na Kralјevskom muzičkom koledžu u Londonu.

 

Pored izuzetnog muzičkog dara, Korobejnikov poseduje ogromnu mentalnu radoznalost i intelektualni apetit. Dok je bio upisan na Moskovski konzervatorijum, upisao se i na Moskovski pravni fakultet, gde je diplomirao pravo sa samo 17 godina. U svoje slobodno vreme kao tinejdžer nastavio je da objavlјuje nekoliko akademskih pravnih dela, uklјučujući veoma slavan tekst o pravu intelektualne svojine, postao je plodan kompozitor muzike i poezije i poseduje tečno znanje nekoliko jezika (uklјučujući esperanto).

 

Korobejnikov sada uživa u vrhunskoj karijeri kao koncertni pijanista, nastupajući sa mnogim vodećim svetskim orkestrima. Nedavni i predstojeći koncerti uklјučuju nastupe sa Simfonijskim orkestrom BiBiSi-ja, Budimpeštanskim festivalskim orkestrom, Koncerthaus orkestrom u Berlinu, NHK Simfonijskim orkestrom iz Tokija, Filharmonijskim orkestrom iz Sankt Peterburga i Bečkim simfonijskim orkestrom. Posebno je uvažen u Francuskoj, gde redovno nastupa sa orkestrima kao što su Parisjkim orkestrom, Nacionalnim orkestrom Francuske i Filharmonijom Radio Francuske. Među dirigentima sa kojima je Korobejnikov ostvario trajna muzička partnerstva su Alen Altinoglu, Vladimir Aškenazi, Žan-Klod Kazadesus, Vladimir Fedosejev, Ivan Fišer, Lorens Foster, Oko Kamu, Mihail Pletnjov, Andris Poga, Jurij Temirkanov i Antoni Vit.

 

U resitalima, širok um i izuzetna muzička darovitost Korobejnikova možda pronalaze balans u idealnoj simbiozi: postao je poznat po svojim fascinantnim programskim veštinama, u kojima se poezija i književnost susreću sa muzikom u savršenoj harmoniji. Nedavni i predstojeći najzanimlјiviji delovi njegovog dnevnika resitala prisutni su na pozornicama mnogih najeminentnijih koncertnih dvorana na svetu, uklјučujući Kralјevski Koncertgebau iz Amsterdama, Teatar milanske Skale, Tonhale iz Ciriha i londonski Vigmor Hol, između ostalih.

 

Pored toga, Andrej Korobejnikov je posvećeni kamerni muzičar. Nјegov klavirski trio sa Vadimom Rjepinom (violina) i Aleksandrom Knjazevim (violončelo) je nadaleko slavan, nailazeći na veliko priznanje kritike. Pored toga, Korobejnikov uživa u redovnoj saradnji sa cenjenim umetnicima kao što su Boris Berezovski, Anri Demarket, Johanes Mozer i kvartet Borodin. Nјegove konstelacije kamerne muzike su redovna pojava na mnogim od najprestižnijih svetskih letnjih festivala, uklјučujući festivale Gštad Menjuhin, La Rok d’Anteron i Verbije, između ostalih.

 

Diskografija Korobejnikova svedoči o širini njegovog repertoara i njegovom neverovatnom interpretativnom daru. Nјegovi snimci su osvojili brojne nagrade, uklјučujući – u nekoliko navrata – prestižnu titulu Diapason d’Or. Korobejnikov je snimio kompletna dela Skrjabina za solo klavir i Šostakovičeva dva klavirska koncerta (potonji sa Lahti Sinfonija/Okko Kamu, za francusku izdavačku kuću “Mirare”). Kao kamerni muzičar, snimio je proslavlјene snimke sa Aleksandrom Knjazevim (Bramsov album, u izdanju “Bayericher Rundfunk”) i Johanesom Mozerom (Rahmanjinov i Prokofjev, za “Pentaton”).

 

Korobejnikov, koji je učestvovao na brojnim takmičenjima u mladosti, ima više od 20 međunarodnih nagrada. Među njegovim velikim pobedama su osvajanje Prve nagrade na Međunarodnom pijanističkom takmičenju Skrjabin u Moskvi (2004) i osvajanje druge nagrade i nagrade publike na Međunarodnom pijanističkom takmičenju Rahmanjinov u Los Anđelesu (2005).

 

Kada nije na turneji, Andrej Korobejnikov provodi vreme između svojih domova u Moskvi i Sankt Peterburgu.