02/11/18

Beogradska filharmonija i šef-dirigent Gabrijel Felc, spremaju simfonijski poduhvat – Osmu Bruknerovu simfoniju, koju izvode u petak 2. novembra na Kolarcu (20č). Koncert je posvećen isključivo ovom delu, čijih devedeset minuta „zida“ gigantsku zvučnu građevinu – idealnu za početak filharmonijskog ciklusa Uzvišenije.

„Ako bi trebalo da ponesem nešto sa sobom na pusto ostrvo, to bi bila ova Bruknerova simfonija, pogotovo njen lagani stav“, kaže Felc.

„Na mnogo načina sam povezan sa ovom simfonijom, čuo sam je još kao sedmogodišnji dečak. Iako tada nisam mogao da je razumem, promenila mi je život. Dok je radim sa orkestrom, vreme nekako drugačije teče. Pogotovo njen lagani stav, rekao bih da taj mir iz dubine partiture, utiče toliko da bi medicinski moglo da se dokaže da snižava krvni pritisak“, zaključuje šef-dirigent Beogradske filharmonije, koji će najobimniju Bruknerovu simfoniju dirigovati napamet.

Za Osmu simfoniju se kaže da je titanska kreacija, koja predstavlja kulminaciju kompozitorove mudrosti i zrelosti. Brukner je bio duboko religiozan čovek, čak je sahranjen u kripti manastira ispod orgulja na kojima je svirao. Muzičari Beogradske filharmonije će demonstrirati svu svoju veštinu, koncentraciju i posvećenost u delu koje dve decenije nije bilo na reprotaru orkestra. Svi koji su radoznali da to čuju, mogu kupiti ulaznice za stajanje, sat vremena uoči koncerta, odnosno od 19 časova na blagajni Kolarca.