02/11/18

Београдска филхармонија и шеф-диригент Габријел Фелц, спремају симфонијски подухват – Осму Брукнерову симфонију, коју изводе у петак 2. новембра на Коларцу (20ч). Концерт је посвећен искључиво овом делу, чијих деведесет минута „зида“ гигантску звучну грађевину – идеалну за почетак филхармонијског циклусa Узвишеније.

„Ако би требало да понесем нешто са собом на пусто острво, то би била ова Брукнерова симфонија, поготово њен лагани став“, каже Фелц.

„На много начина сам повезан са овом симфонијом, чуо сам је још као седмогодишњи дечак. Иако тада нисам могао да је разумем, променила ми је живот. Док је радим са оркестром, време некако другачије тече. Поготово њен лагани став, рекао бих да тај мир из дубине партитуре, утиче толико да би медицински могло да се докаже да снижава крвни притисак“, закључује шеф-диригент Београдске филхармоније, који ће најобимнију Брукнерову симфонију дириговати напамет.

За Осму симфонију се каже да је титанска креација, која представља кулминацију композиторове мудрости и зрелости. Брукнер је био дубоко религиозан човек, чак је сахрањен у крипти манастира испод оргуља на којима је свирао. Музичари Београдске филхармоније ће демонстрирати сву своју вештину, концентрацију и посвећеност у делу које две деценије није било на репротару оркестра. Сви који су радознали да то чују, могу купити улазнице за стајање, сат времена уочи концерта, односно од 19 часова на благајни Коларца.