05/04/18

Nova sezona Beogradske filharmonije 18/19 nosi naziv Bitije ljudsko.  Ljudska egzistencija biće u središtu najrazličitijih muzičkih interpretacija sa svim onim što pokreće svakog čoveka – lјubav, greh, duhovnost, sloboda i snaga uma. Da li mogu sva duševna stanja ljudskog bivstvovanja da se predstave notama? Čuće se na 25 koncerata podeljenih u pet tematskih ciklusa: Ašikovanje, Izviiskra, Mrakobes, Uzvišenije, Mudroslovlje. Danas, kada je sve teže biti čovek, ideja filharmonijske sezone je da kroz potragu za arhetipom, podseti na osnovne ljudske vrednosti. Otuda i zaboravljene srpske reči različitog porekla koje služe kao naslovi ciklusa i cele sezone. Isto tako, ovi arhaični nazivi danas zvuče zabavno i imaju prizvuk avanture, na isti način na koji je sastavljen svaki pojedinačni koncert u sezoni.

Šef-dirigent Gabrijel Felc iz sezone 18/19 posebno izdvaja koncertna izvođenja dve opere  i obećava da će to biti izuzetne večeri orkestra sa internacionalnom pevačkom elitom, koja će zbog toga rado doći u Beograd. Lista svetski poznatih solista i gostujućih dirigenata je takođe duga – Nikolaj Luganski, Andreas Otenzamer, Sergej Krilov, Alina Pogostkina, Kristijan Poltera, Mihail Jurovski, Hauard Grifits, Aleksandar Vedernikov…

U već standardnoj formi od pet ciklusa sa po pet koncerata, Beogradska filharmonija prikazuje ostvarenja koja čine neizostavni deo repertoara svakog orkestra. Uz to, za one koji prate svetske trendove u klasičnoj muzici, pravu ekskluzivu predstavlјaće kompozicije novijeg datuma koje su trenutno aktuelne u svetskim okvirima.

Iz mnoštva aktivnosti koje se planiraju i u predstojećoj sezoni, izdvajaju se dečji programi kojima se priklјučuju i jedna novina – koncerti za bebe, treće izdanje orkestarske akademije – Filhademija i druga sezona Muzičkih razgovora sa Gabrijelom Felcom.

Nadamo se da će svi oni koji su već zavoleli Filharmoniju ili to tek planiraju da urade, u našim programima pronaći nešto što će ih opustiti, ispuniti, edukovati, uzbuditi, šokirati, zbuniti ili umiriti. Jer, upravo sva ova osećanja, koja muzika u velikoj meri može da probudi ili podstakne, čine bitije lјudsko.

Kompletan repertoar možete pogledati OVDE.

Uslovi prodaje možete pogledati OVDE.