21/11/16

Beogradska filharmonija doživela je veliki uspeh nakon koncerta održanog u čuvenoj Palati umetnosti (MUPA) u Budimpešti, 20. novembra. Za nastup našeg orkestra, pod upravom dirigenta Fabrisa Bolona zajedno sa violinistom Krištofom Boratijem, vladalo je ogromno interesovanje tako da su ulaznice za ovaj koncert u celosti bile rasprodate.
 
Da su uigran tim koji se dobro poznaje i odlično sarađuje, dirigent Bolon i Beogradska filharmonija dokazali su i ovom prilikom, na svom prvom zajedničkom gostovanju van zemlјe:
 
„Veoma sam zadovolјan nastupom koji smo upravo održali, postigli smo veliki uspeh. Beogradska filharmonija je opravdala poziv i dokazala da spada u red najkvalitetnijih evropskih orkestara. Fantastična energija koja je njen zaštitni znak oduševila je znalačku publiku MUPE – koja je veoma važno muzičko mesto“, rekao je Fabris Bolon, dirigent raskošne karijere, u međunarodnim muzičkim krugovima jednako slavan na polјu opere i u domenu simfonijske muzike.
 
Beogradska filharmonija je više od 1600 lјudi u prestižnoj MUPI, najpre upoznala sa srpskim muzičkim stvaralaštvom kroz ritam Sedam balkanskih igara za orkestar Marka Tajčevića. Okretne i do detalјa iznijansirane, s merom oblikovane i nacionalno obojene Balkanske igre zadivile su mađarsku publiku.
 
Violinista mlađe generacije Krištof Borati, uz pratnju orkestra Filharmonije izveo je virtuzni Prvi violinski koncert Paganinija i strasnog Ravelovog Ciganina. Kao zvezda u usponu, Krištof Borati je dokazao zbog čega je izabran za umetnika sezone MUPE.
 
Raskošne i magične melodije “Žar ptice” Stravinskog krunisale su filharmonijski nastup u prestonici Mađarske. Orkestar je nagrađen ovacijama i pozvan na bis kada je izveo okretnu uvertiru “Ruslan i Ljudmila” Glinke, a za sam kraj “Grlicu” iz “Ohridske legende” Stevana Hristića – svog osnivača i prvog šefa-dirigenta.
 
Posle 36 godina, Beogradska filharmonija se vratila u Budimpeštu, i tako nastavila niz uspeha koje kontinuirano postiže na međunarodnoj sceni. Turneje i gostovanja su prilika da orkestar pokaže svoj potencijal, a ujedno i promocija naše zemlјe i kulture na čemu Beogradska filharmonija aktivno radi.