21/11/16

Београдска филхармонија доживела је велики успех након концерта одржаног у чувеној Палати уметности (МУПА) у Будимпешти, 20. новембра. За наступ нашег оркестра, под управом диригента Фабриса Болона заједно са виолинистом Криштофом Боратијем, владало је огромно интересовање тако да су улазнице за овај концерт у целости биле распродате.
 
Да су уигран тим који се добро познаје и одлично сарађује, диригент Болон и Београдска филхармонија доказали су и овом приликом, на свом првом заједничком гостовању ван земље:
 
„Веома сам задовољан наступом који смо управо одржали, постигли смо велики успех. Београдска филхармонија је оправдала позив и доказала да спада у ред најквалитетнијих европских оркестара. Фантастична енергија која је њен заштитни знак одушевила је зналачку публику МУПЕ – која је веома важно музичко место“, рекао је Фабрис Болон, диригент раскошне каријере, у међународним музичким круговима једнако славан на пољу опере и у домену симфонијске музике.
 
Београдска филхармонија је више од 1600 људи у престижној МУПИ, најпре упознала са српским музичким стваралаштвом кроз ритам Седам балканских игара за оркестар Марка Тајчевића. Окретне и до детаља изнијансиране, с мером обликоване и национално обојене Балканске игре задивиле су мађарску публику.
 
Виолиниста млађе генерације Криштоф Борати, уз пратњу оркестра Филхармоније извео је виртузни Први виолински концерт Паганинија и страсног Равеловог Циганина. Као звезда у успону, Криштоф Борати је доказао због чега је изабран за уметника сезоне МУПЕ.
 
Раскошне и магичне мелодије “Жар птице” Стравинског крунисале су филхармонијски наступ у престоници Мађарске. Оркестар је награђен овацијама и позван на бис када је извео окретну увертиру “Руслан и Људмила” Глинке, а за сам крај “Грлицу” из “Охридске легенде” Стевана Христића – свог оснивача и првог шефа-диригента.
 
После 36 година, Београдска филхармонија се вратила у Будимпешту, и тако наставила низ успеха које континуирано постиже на међународној сцени. Турнеје и гостовања су прилика да оркестар покаже свој потенцијал, а уједно и промоција наше земље и културе на чему Београдска филхармонија активно ради.