06/06/23

Svi ljubitelji dosadašnjih filharmonijskih piknika, a pogotovo oni koji su s nestrpljenjem čekali izvođenje čuvene Diznijeve “Fantazije”, sada će imati priliku da prisustvuju najvećem muzičkom pikniku do sada, koji će okupiti slušaoce svih generacija na velikom besplatnom koncertu na otvorenom, na Ušću u novobeogradskom bloku 13 s početkom u 20.30 časova.

Ovaj „live to film“ koncert biće prvi put da se licencirani muzičko-filmski spektakl Dizni kompanije izvodi u našem regionu. Beogradska filharmonija dobila je pravo da prikaže i izvede ovu senzacionalnu produkciju – visokokvalitetnu projekciju, koja predstavlja kompilaciju originalnog filma „Fantazija“ iz 1940. godine i „Fantazije 2000“, koja zvanično nikada nije prikazana na našim prostorima.

Premijerno prikazana 1940. godine, „Fantazija“ je svojevremeno bila najodvažniji eksperiment Volta Diznija. Želja ovog kreativnog vizionara bila je da spoji lepotu animiranih prizora sa klasičnom muzikom. Leopold Stokovski dirigovao je Filadelfijskim orkestrom prilikom snimanja muzike za film, koja je zabeležena u stereofonskom zvuku, a u to vreme to je još uvek bio eksperimentalan medij. Kratak film nazvan „Čarobnjakov učenik“, koji je počeo kao sredstvo razvoja karijere Mikija Mausa, uskoro je postao pravi filmski klasik.

San Volta Diznija 1941. godine bio je da „Fantaziju“ pretvori u događaj. Ovaj san konačno je ostvaren 1999. godine sa „Fantazijom 2000“, spektakularnim nastavkom koji je inicirao Diznijev nećak, Roj Dizni.

Beogradska filharmonija pod vođstvom šefa-dirigenta Gabrijela Felca izvešće Diznijevu “Fantaziju” na Ušću (novobeogradski blok 13) 2. jula sa početkom u 20.30 časova. Ovim koncertom ujedno i krunišemo početak obeležavanja stogodišnjice Beogradske filharmonije.

Scene iz oba ova čuvena filma biće projektovane u visokoj rezoluciji na velikom ekranu iznad orkestra, koji će izvesti izvode iz Betovenove Pastoralne simfonije, Debisijeve “Mesečine”, Ponkijelijevog “Plesa časovnika”, Elgarovog “Sjaja i raskoši”, Respigijevih “Rimskih pinija”, “Čarobnjakovog šegrta” Pola Dikaa, i mnogih drugih.

Program traje oko 2 sata sa pauzom od 10 minuta.

Koncert počinje u 20.30, a kapije za početak piknika biće otvorene od 17.30 časova.