06/06/23

Сви љубитељи досадашњих филхармонијских пикника, а поготово они који су с нестрпљењем чекали извођење чувене Дизнијеве „Фантазије”, сада ће имати прилику да присуствују највећем музичком пикнику до сада, који ће окупити слушаоце свих генерација на великом бесплатном концерту на отвореном, на Ушћу у новобеоградском блоку 13 с почетком у 20.30 часова.

Овај „live to film“ концерт биће први пут да се лиценцирани музичко-филмски спектакл Дизни компаније изводи у нашем региону. Београдска филхармонија добила је право да прикаже и изведе ову сензационалну продукцију – висококвалитетну пројекцију, која представља компилацију оригиналног филма „Фантазија“ из 1940. године и „Фантазије 2000“, која званично никада није приказана на нашим просторима.

Премијерно приказана 1940. године, „Фантазија“ је својевремено била најодважнији експеримент Волта Дизнија. Жеља овог креативног визионара била је да споји лепоту анимираних призора са класичном музиком. Леополд Стоковски дириговао је Филаделфијским оркестром приликом снимања музике за филм, која је забележена у стереофонском звуку, а у то време то је још увек био експерименталан медиј. Кратак филм назван „Чаробњаков ученик“, који је почео као средство развоја каријере Микија Мауса, ускоро је постао прави филмски класик.

Сан Волта Дизнија 1941. године био је да „Фантазију“ претвори у догађај. Овај сан коначно је остварен 1999. године са „Фантазијом 2000“, спектакуларним наставком који је иницирао Дизнијев нећак, Рој Дизни.

Београдска филхармонија под вођством шефа-диригента Габријела Фелца извешће Дизнијеву „Фантазију” на Ушћу (новобеоградски блок 13) 2. јула са почетком у 20.30 часова. Овим концертом уједно и крунишемо почетак обележавања стогодишњице Београдске филхармоније.

Сцене из оба ова чувена филма биће пројектоване у високој резолуцији на великом екрану изнад оркестра, који ће извести изводе из Бетовенове Пасторалне симфоније, Дебисијеве “Месечине”, Понкијелијевог “Плеса часовника”, Елгаровог “Сјаја и раскоши”, Респигијевих “Римских пинија”, “Чаробњаковог шегрта” Пола Дикаа, и многих других.

Програм траје око 2 сата са паузом од 10 минута.

Концерт почиње у 20.30, а капије за почетак пикника биће отворене од 17.30 часова