28/02/19

Beogradsku filharmoniju predvodi nekadašnji šef-dirigent Uroš Lajovic, u petak  1. marta (Kolarac, 20h). Kao solista nastupa violončelista Kristijan Poltera, a na programu su dela Borodina, Prokofjeva i Čajkovskog.

Filharmonijska publika je Kristijana Polteru već upoznala u sezoni 2014/15 kada je ostavio sjajan utisak. Ovog puta violončelista izvodi Sinfoniju končertanteProkofjeva, pisanu za legendarnog MstislavaRostropoviča koji ju je prvi i izveo. Vrsnog solistu publika će slušati na čuvenom violončelu “Mara” koje je 1711. godine izradio Antonio Stradivari.

Tema četvrtog koncerta ciklusa „Izviiskra“ u znaku je slobodarskih ideja na ruski način. Borodinova simfonijska poema U stepama centralne Azije nastala je kao porudžbina cara Aleksandra II sa željom da slavi herojstvo naroda. Kroz slikovitu muziku, slušalac jasno može čuti prelazak ruskih trupa preko stepa.

Koncert zatvara čuvena Simfonija br. 5 Čajkovskog. Jedna od najpotresnijih priča u istoriji prati izvođenje ove kompozicije tokom opsade Lenjingrada, kada su gradske vlasti naložile da Lenjingradski radio orkestarredovno nastupa da bi se održao duh naroda. Peta simfonija je izvedena 20. oktobra 1941. godine, uz prenos uživo, koji se emitovao na Radio Londonu. Na početku drugog stava, bombe su počele da padaju, ali je orkestar nastavio da svira, sve do poslednje note.

Sto ulaznica za stajanje biće dostupne sat vremena uoči koncerta, odnosno od 19 časova na blagajni Kolarca.