28/02/19

Београдску филхармонију предводи некадашњи шеф-диригент Урош Лајовиц, у петак 1. марта (Коларац, 20х). Као солиста наступа виолончелиста Кристијан Полтера, а на програму су дела Бородина, Прокофјева и Чајковског.

Филхармонијска публика је Кристијана Полтеру већ упознала у сезони 2014/15 када је оставио сјајан утисак. Овог пута виолончелиста изводи Синфонију кончертанте Прокофјева, писану за легендарног Мстислава Ростроповича који ју је први и извео. Врсног солисту публика ће слушати на чувеном виолончелу “Мара” које је 1711. године израдио Антонио Страдивари.

Тема четвртог концерта циклуса „Извиискра“ у знаку је слободарских идеја на руски начин. Бородинова симфонијска поема У степама централне Азије настала је као поруџбина цара Александра ИИ са жељом да слави херојство народа. Кроз сликовиту музику, слушалац јасно може чути прелазак руских трупа преко степа.

Концерт затвара чувена Симфонија бр. 5 Чајковског. Једна од најпотреснијих прича у историји прати извођење ове композиције током опсаде Лењинграда, када су градске власти наложиле да Лењинградски радио оркестар редовно наступа да би се одржао дух народа. Пета симфонија је изведена 20. октобра 1941. године, уз пренос уживо, који се емитовао на Радио Лондону. На почетку другог става, бомбе су почеле да падају, али је оркестар наставио да свира, све до последње ноте.

Сто улазница за стајање биће доступне сат времена уочи концерта, односно од 19 часова на благајни Коларца.