21/03/22

Muzički svet je ostao bez legendarnog dirigenta Mihaila Jurovskog, pripadnika čuvene umetničke dinastije. Jurovski je bio sin kompozitora Vladimira Jurovskog i unuk dirigenta Davida Bloka, a nјegovi naslednici Vladimir i Dmitrij takođe su međunarodno priznati dirigenti. Mihail Jurovski je odrastao u krugu svetski poznatih umetnika bivšeg Sovjetskog Saveza, kao što su Ojstrah, Rostropovič, Kogan, Gilels i Hačaturjan. Dmitrij Šostakovič je bio blizak porodični prijatelј, te su on i Mihail ne samo često razgovarali, već i zajedno svirali klavirska dela u četiri ruke. Zato nije slučajnost što se Mihail Jurovski smatrao za jednog od najbolјih interpretatora Šostakovičevih dela.

Jurovski je bio čest gost i veliki prijatelj Beogradske filharmonije. Pamte se ne samo njegovi nastupi sa orkestrom, kojih je u periodu od 2010. do 2019. godine bilo ukupno deset, već i svaka proba, razgovori, nezaboravne šale i anegdote koje je delio iz svog bogatog života.

Bilo je puno posebnih trenutaka sa zajedničkih nastupa, ali među njima se izdvaja jedan od najvećih komplimenata Filharmoniji – kada se, nakon izvođenja Šostakovičeve simfonije broj 5, maestro Jurovski naklonio orkestru. Voljenom dirigentu, Beogradska filharmonija upućuje najdublji naklon, uz zahvalnost na svim trenucima zajedničkog stvaranja muzike.

https://www.politika.rs/sr/clanak/380911/U-mojoj-kuci-su-stoni-hokej-igrali-Sostakovic-i-Hacaturijan