21/03/22

Музички свет је остао без легендарног диригента Михаила Јуровског, припадника чувене уметничке династије. Јуровски је био син композитора Владимира Јуровског и унук диригента Давида Блока, а његови наследници Владимир и Дмитриј такође су међународно признати диригенти. Михаил Јуровски је одрастао у кругу светски познатих уметника бившег Совјетског Савеза, као што су Ојстрах, Ростропович, Коган, Гилелс и Хачатурјан. Дмитриј Шостакович је био близак породични пријатељ, те су он и Михаил не само често разговарали, већ и заједно свирали клавирска дела у четири руке. Зато није случајност што се Михаил Јуровски сматрао за једног од најбољих интерпретатора Шостаковичевих дела.

Јуровски је био чест гост и велики пријатељ Београдске филхармоније. Памте се не само његови наступи са оркестром, којих је у периоду од 2010. до 2019. године било укупно десет, већ и свака проба, разговори, незаборавне шале и анегдоте које је делио из свог богатог живота.

Било је пуно посебних тренутака са заједничких наступа, али међу њима се издваја један од највећих комплимената Филхармонији – када се, након извођења Шостаковичеве симфоније број 5, маестро Јуровски наклонио оркестру. Вољеном диригенту, Београдска филхармонија упућује најдубљи наклон, уз захвалност на свим тренуцима заједничког стварања музике.

https://www.politika.rs/sr/clanak/380911/U-mojoj-kuci-su-stoni-hokej-igrali-Sostakovic-i-Hacaturijan