15/01/16

Tijana Milošević, prva violina Beogradske filharmonije, nastupila je večeras kao solista sa svojim orkestrom, koji je predvodio dirigent Srbolјub Dinić. U zamračenoj sali Kolarca, muzičari su pod lanternama izveli kompozicije inspirisane zimskom tematikom, a temperamentna Tijana oduševila je publiku, kao i svoje kolege.
 
Jedinstvena atmosfera obeležila je koncert iz ciklusa namenjenog muzičkim „Megalomanima“. Zvuk violine Tijane Milošević, najpre se začuo iza scene u Prologu „Američkih godišnjih doba“ Filipa Glasa, i dočarao intimu zimskog godišnjeg doba. Podržana od strane kolega iz gudačkih sekcija, Tijana je stupila na scenu u energičnoj interpretaciji Vivaldijeve „Zime“. Pored autentičnog tumačenja jednog od najpopularnijih dela klasične literature, Tijana je iznenadila publiku zviždućući melodiju u pratnji svojih kolega u poslednjem stavu ove kompozicije. Nakon kasno-baroknog stila, violina Tijana Milošević povela je u tango ritam Argentine, dočaravši toplotu i senzualnost Zime iz „Četiri godišnja doba Buenos Ajresa“, majstora novog tanga – Astora Pjacole. Stilsko putovanje kroz zimsku tematiku muzičari su monumentalno završili u minimalističkom, rokenrol zvuku iz Glasovih „Američkih godišnjih doba“.
 
„Ovakva vrsta koncepta je interesantna jer prolazi kroz tri različite epohe i tri različita stila, što je uvek izazov za umetnika. Srećna sam što je zimska čarolija ovog prolećnog januara zagrejala sve nas na Kolarcu. Uvek mi je zadovolјstvo da moje kolege i ja zajedno stvaramo i uživamo u međusobnoj interakciji i muzičkom doživlјaju”, rekla je muzička zvezda večeri, Tijana Milošević, koncertmajstor Beogradske filharmonije.
 
Filharmoničari i dirigent Srbolјub Dinić započeli su zimsko putovanje odlomkom iz baleta „Četiri godišnja doba” Aleksandra Glazunova, a muzička deskripcija ovog godišnjeg doba krunisana je Prvom simfonijom Čajkovskog, koja zahvalјujući svojoj tematskoj pozadini, nosi podnaslov „Zimski snovi”.