21/10/16

Beogradska filharmonija dočekuje mališane predškolskog uzrasta u periodu od 20 – 28. oktobra tokom ciklusa koncerata za decu, svakog radnog dana od 10 i 12 časova u filharmonijskoj sali. Zajedno sa dirigentom Aleksandrom Kojićem i glumicom u ulozi naratora – Vladislavom Vacom Đorđević, Filharmonija će izvoditi program „Zdravo, mi smo orkestar“, po scenariju Mine Ćirić.
 
Uz muzičke numere australijskog kompozitora Šona O’Bojla klinci iz beogradskih vrtića će pratiti priču koja im na duhovit i njima prilagođen način, donosi zanimlјivosti o orkestarskim instrumentima i približava im klasičnu muziku. Stvaranje originalnog scenarija je novina kada je u pitanju planiranje filharmonijskih programa za decu, te je mlada dramaturškinja Mina Ćirić napisala priču “Zdravo, mi smo orkestar” o Kompozitorki i njenim prijateljima iz orkestra – instrumentima koji su se posvađali i ona mora da nađe način da ih pomiri da bi koncert mogao da se održi.
 
„Moj zadatak je bio da osmislim tekst koji će dvadeset kratkih kompozicija Šona O’Bojla povezati i obuhvatiti u jednu priču. Svaka od njih predstavlja mali monolog instrumenta tako da sam na postojaće likove iz orkestra dodala lik Kompozitorke koja nam prevodi jezik svojih prijatelja koji govore muzikom. U Zdravo, mi smo orkestar muzika i tekst se prožimaju i vode dijalog“, objašnjava Mina koja je kroz ovaj tekst spojila dve stvari koje najviše voli – muziku i pisanje za decu.
 
Kompozitorku koja pokušava da pomiri posvađane instrumente i da upozna publiku sa njihovim „problemima“ glumiće Vaca Đorđević. Ona će klincima predstaviti kapricioznu gospođicu Pikolo flautu koja se često pravi pametna, Udaraljke i njihove žalopojke da su premalo zastupljene u kompozicijama, Fagota koji se trudi da bude shvaćen ozbiljno a svi ga doživljavaju kao klovna, mirnu i samostalnu Obou koja se uvek pravi „kul“.
 
Programom “Zdravo, mi smo orkestar”, Beogradska filharmonija nastavlјa tradiciju ciklusa koncerata za decu koji je u oktobru posvećen predškolcima. Druga polovina marta rezervisana je za mlađe školarce.