21/10/16

Београдска филхармонија дочекује малишане предшколског узраста у периоду од 20 – 28. октобра током циклуса концерата за децу, сваког радног дана од 10 и 12 часова у филхармонијској сали. Заједно са диригентом Александром Којићем и глумицом у улози наратора – Владиславом Вацом Ђорђевић, Филхармонија ће изводити програм „Здраво, ми смо оркестар“, по сценарију Мине Ћирић.
 
Уз музичке нумере аустралијског композитора Шона О’Бојла клинци из београдских вртића ће пратити причу која им на духовит и њима прилагођен начин, доноси занимљивости о оркестарским инструментима и приближава им класичну музику. Стварање оригиналног сценарија је новина када је у питању планирање филхармонијских програма за децу, те је млада драматуршкиња Мина Ћирић написала причу “Здраво, ми смо оркестар” о Композиторки и њеним пријатељима из оркестра – инструментима који су се посвађали и она мора да нађе начин да их помири да би концерт могао да се одржи.
 
„Мој задатак је био да осмислим текст који ће двадесет кратких композиција Шона О’Бојла повезати и обухватити у једну причу. Свака од њих представља мали монолог инструмента тако да сам на постојаће ликове из оркестра додала лик Композиторке која нам преводи језик својих пријатеља који говоре музиком. У Здраво, ми смо оркестар музика и текст се прожимају и воде дијалог“, објашњава Мина која је кроз овај текст спојила две ствари које највише воли – музику и писање за децу.
 
Композиторку која покушава да помири посвађане инструменте и да упозна публику са њиховим „проблемима“ глумиће Ваца Ђорђевић. Она ће клинцима представити каприциозну госпођицу Пиколо флауту која се често прави паметна, Удараљке и њихове жалопојке да су премало заступљене у композицијама, Фагота који се труди да буде схваћен озбиљно а сви га доживљавају као кловна, мирну и самосталну Обоу која се увек прави „кул“.
 
Програмом “Здраво, ми смо оркестар”, Београдска филхармонија наставља традицију циклуса концерата за децу који је у октобру посвећен предшколцима. Друга половина марта резервисана је за млађе школарце.